NIKOLAI PATRUȘEV SE ÎNDOIEȘTE CĂ UN GRUP PRO-UCRAINEAN A ARUNCAT ÎN AER CONDUCTELE NORD STREAM

Unul dintre principalii aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin a declarat luni că se îndoieşte că gazoductele Nord Stream au fost aruncate în aer de un grup pro-ucrainean, precizînd că Moscova nu ştie cine este în spatele atacului, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Secretarul Consiliului rus de securitate Nikolai Patruşev a declarat că Ucraina nu a cîştigat nimic din distrugerea conductelor.

Media din Germania şi SUA au relatat săptămîna trecută că serviciile de informaţii americane cred că un grup pro-ucrainean este autorul exploziilor din septembrie anul trecut, care au avariat grav conductele.

Rusia a calificat incidentul drept un atac terorist şi a sugerat că ţările occidentale se află în spatele lui.

„Evident că este o intoxicare coordonată în media”, a declarat miercuri şi purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a apreciat că numai un actor statal ar avea posibilitatea de a executa o operaţiune de sabotaj asupra unor conducte submarine.

La rîndul său, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a calificat drept „propagandă americană ignorantă” ideea că un grup pro-ucrainean neafiliat nimănui ar fi putut detona acele conducte.

„Ei trebuie să fi fost luptători solitari împotriva blestemaţilor de moscoviţi. Nişte nemernici fără glorie care salvează lumea. S-au scufundat în mare, au aruncat în aer două conducte imense pe fundul mării şi au dispărut în apus. Neobservaţi. Într-o mare plină de nave NATO şi de sisteme internaţionale de observare”, a scris Medvedev pe Telegram.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat vineri orice legătură a ţării sale cu exploziile care au avariat anul trecut în septembrie gazoductele Nord Stream.

„Nu avem nimic de-a face cu asta”, a răspuns Zelenski unei întrebări ce i-a fost adresată pe acest subiect la o conferinţă de presă comună la Kiev cu şefa guvernului finlandez, Sanna Marin, potrivit agenţiei EFE.

Mai mult, Zelenski a semnalat că apariţia unor asemenea „dezinformări” ar putea avea drept scop „încetinirea ajutorului oferit Ucrainei” de statele occidentale în războiul pornit de Rusia.

„Cred că este foarte periculos ca unele mass-media independente, pentru care am avut mereu un mare respect, să facă astfel de paşi”, a deplîns preşedintele ucrainean. „Cred că este o greşeală, şi ea serveşte doar Federaţiei Ruse” sau unor „grupuri economice care sînt interesate să nu se adopte sancţiuni puternice” împotriva Rusiei, a mai spus Zelenski.

Sursa: digi24.ro