NICU POPESCU S-A ÎNTÎLNIT CU JAMES CLEVERLY

Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu l-a găzduit la sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pe omologul său britanic, James Cleverly.

În cadrul întrevederii, ministrul de externe al Marii Britanii a anunţat un nou pachet de sprijin financiar, în valoare de 10 milioane de lire sterline, sumă care va merge în proiecte orientate spre buna guvernare, dezvoltarea economică şi sectorul energetic.

De asemenea, oficialii au discutat despre stimularea comerţului, Regatul Unit aflîndu-se între primii 10 parteneri economici ai Republicii Moldova.

„Ne propunem să liberalizam tarifele de export pentru mai multe exporturi moldoveneşti în Marea Britanie: mere, prune, struguri, cireşe, suc, tomate şi usturoi. Avem un parteneriat puternic în domeniile IT, telecomunicaţii şi industriile creative şi ne dorim să-l extindem și către industria constructoare de mașini, cea electronică, a energiei regenerabile, fintech și turism”, a declarat vicepremierul Nicu Popescu.

Totodată, oficialii au discutat despre promovarea și semnarea acordurilor pentru conversia reciprocă a permiselor şi reducerea tarifelor la roaming, ceea ce va aduce beneficii pentru diaspora noastră.

Vicepremierul Nicu Popescu a spus că autoritățile de la Chișinău îți propun să intensifice cooperarea cu Marea Britanie în combaterea corupției și aducerea în fața justiției a tuturor celor care au prejudiciat statul și cetățenii noștri. În acest sens, șeful diplomației Republicii Moldova a salutat recenta sancționare de către Marea Britanie a celor doi fugari moldoveni anunțați în urmărire internațională.

Un alt subiect abordat a fost organizarea summit-ului Comunității Politice Europene, care va fi găzduit de Republica Moldova pe data de 1 iunie, și potențialele proiecte care ar putea contribui la o Europă mai unită și mai sigură.

Oficialii s-au referit și la situația din regiune, reiterînd condamnarea războiului brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei. În acest sens, vicepremierul Nicu Popescu i-a mulţumit ministrului James Cleverly pentru sprijinul pe care Marea Britanie îl oferă țării noastre în eforturile de contracarare a încercărilor de a destabiliza Republica Moldova. Acesta include împărtăşirea bunelor practici în domeniul securităţii cibernetice, modernizarea sectorului securității și apărării şi consolidarea companiei Teleradio-Moldova printr-un parteneriat cu televiziunea publică britanică BBC.

„Relația cu Marea Britanie este esențială pentru consolidarea rezilienței țării noastre și sîntem bucuroși să continuăm aprofundarea acesteia. Prin sprijinul puternic pe care îl primim din partea Regatului Unit, progresăm în procesul nostru de modernizare și aderare la Uniunea Europeană, în ciuda provocărilor”, a mai spus vicepremierul Nicu Popescu.

Sursa: mfa.gov.md