NICU POPESCU: MOLDOVA SI-A SPORIT REZILIENTA IN CRIZA ENERGETICA, DATORITA AJUTORULUI UE
Republica Moldova a reușit să-și sporească reziliența în criza energetică cu care se confruntă, datorită ajutorului Uniunii Europene, un sprijin consistent financiar, dar și completat cu întreaga expertiză a UE ce a fost pusă la dispoziția autorităților moldovenești. O declarație în acest sens a făcut la Bruxelles vicepremierul Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe și integrării europene, în cadrul unei întrevederi cu europarlamentarul român Siegfried Mureșan, vicepreședintele grupului Partidului Popular European Creștin Democrat și președintele comisiei parlamentare de asociere Uniunea Europeană - Republica Moldova, transmite IPN.
Cei doi oficiali au mai discutat modalitățile de îmbunătățire a infrastructurii de transport, rutiere și feroviare, precum și investițiile în noi surse de energie, în special energia regenerabilă, care să fie amplasate pe teritoriul Republicii Moldova.
„Prioritățile cetățenilor noștri rămîn aceleași ca și angajamentele asumate prin Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, document care - cu sprijinul instituțiilor europene - va deveni locomotiva transformării interne a țării noastre.” – a declarat Nicu Popescu la întrevederea cu alt europarlamentar român, Dragoș Tudorache, vicepreședintele grupului Renew Europe și raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova.
În cadrul discuției, vicepremierul Nicu Popescu a comunicat angajamentul autorităților de la Chișinău de a întreprinde măsuri noi, inclusiv în baza Agendei de asociere 2021 - 2027, pentru a produce schimbări în beneficiul întregii societăți în domeniul energiei regenerabile, digitalizării, mediului ambiant, justiției, combaterii corupției, asigurării statului de drept și a unui mediu de afaceri propice investitorilor.
Șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, efectuează în perioada 24 – 25 ianuarie, o vizită de lucru la Bruxelles. În cadrul vizitei sînt discutate prioritățile de cooperare cu Alianța Nord-Atlantică (NATO), precum și chestiuni care vizează fortificarea dialogului politic cu Uniunea Europeană.
Sursa: IPN