NICOLAE TIMOFTI VA INITIA CONSULTARI PENTRU DESEMNAREA UNUI PREMIER

La începutul săptămînii viitoare Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, va iniţia consultări cu grupurile parlamentare în vederea desemnării unui nou Prim-ministru. Declaraţia a fost făcută pe 22 iunie de către Timofti în cadrul unei şedinţe cu membrii Cabinetului de miniştri interimar.

După ce a desemnat-o pe Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, în funcţia de Premier interimar, Nicolae Timofti a declarat că „speră ca această perioadă de interimat să nu dureze prea mult”.

„Imediat după turul doi al alegerilor locale voi invita grupurile parlamentare la consultări în vederea desemnării unui candidat în funcţia de Prim-ministru al ţării. Lansez un îndemn către fracţiunile parlamentare să se concentreze asupra acestui obiectiv de prioritate absolută”, a specificat Timofti.

Timofti a cerut Cabinetului de miniştri interimar ca „plăţile şi încasările directe, procesele economice şi diplomatice, securitatea ţării şi a cetăţenilor să fie asigurate într-o manieră responsabilă şi promptă”.

Conform Constituţiei, Cabinetul de miniştri interimar îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului Executiv. Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, urmează, în decurs de maximum trei luni de la demisia Guvernului să desemneze o nouă candidatură pentru postul de Prim-ministru.

Guvernul Gaburici a fost învestit la 18 februarie curent. Chiril Gaburici şi-a anunţat demisia pe data de 12 iunie.

Funcţionalitatea tuturor instituţiilor de stat, continuarea proiectelor demarate şi asigurarea ordinii publice în ţară reprezintă obiectivele actualului Cabinet de miniştri interimar. Aceste priorităţi au fost menţionate de către Prim-ministrul interimar, Natalia Gherman, ministru în exerciţiu al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

După şedinţa de Guvern convocată pe 22 iunie de Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, noul Premier interimar a declarat că „speră că această perioadă de interimat să fie cît mai scurtă”.

„Republica Moldova are nevoie de o guvernare stabilă şi responsabilă pentru a continua reformele pro-europene demarate şi a asigura parcursul european”, a menţionat Gherman.