NESFÎRȘITUL CIRC, DEJA, AL PROCURORILOR ȘI POLITICIENILOR

Un război politico-juridic care pare să conțină și aburi electorali

Autor: Mihai CONȚIU

E cam a treia oară cînd abordez subiectul care va urma, dar o fac pentru că mi se pare interesant cum se va finaliza marea gîlceava națională dintre procurori și procurori și procurori și politicieni. Principial, reafirm că ne este imposibil să ne situăm de partea vreunei părți angrenate în războiul în toată regula dintre cei pomeniți. Părți necurate sunt în absolut toate taberele, iar asta o știu prea bine – dacă ții cu unul, mai întîi îți aruncă o piatră în cap celălalt, iar, mai apoi, te alegi cu un ciomag pe spate și de la ăla pe care l-ai vorbit de bine, iar asta din pricină că ”s-a prins” că nu l-ai lăudat prea mult. ”...Tu-i adineaurea ei de viață”, ca să-l citez pe marele prozator Marin Preda!

Cu neutralitate, în cele ce urmează, vă ofer declarațiilor ieșite din gurile celor care vor sau nu ”reforma” prin fuziune a Procuraturii Anticorupție (PA) cu cea pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), dar mai ales spusele lor de pe ”linia frontului”. Nu vă rămîne decît să le comparați și să constatați că toți cei implicați nu l-ar accepta drept judecător nici chiar pe Dumnezeu, pe care l-ar acuza de imparțialitate din lipsă de experiență politică!

În prelungire celor scrise în articolele precedente, notez faptul că, săptămîna trecută, Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, a sărit la beregata Ministerului Justiției (MJ), acuzînd că ”a sabotat procedura de extrădare a lui Ilan Șor”.

”PA este instituția care a obținut o sentință definitivă în privința lui Șor, în Aprilie 2023 - 15 ani de închisoare. (...) În Vara lui 2023, am atenționat iarăși conducerea țării despre lucrurile pe care le vedeam eu din interior, anume în legătură cu Ilan Șor. Citez: În opinia mea (...), MJ și Comisia Juridică din RM promovează și apără interesele avocaților și nu ale statului, spre exemplu prin promovarea legii cu privire la amnistie, imunitatea avocaților ș.a. Ministerul Justiției sabotează procedura de extrădare a lui Ilan Șor. Eu am pregătit textul (...), am agreat întregul conținut cu procurorii din Israel, iar MJ refuză să trimită versiunea necesară. (...) Consider că relația rece între mine și conducerea țării a început cu mult timp înainte, doar că acum a devenit public pentru toată lumea”, a spus Veronica Dragalin.

Competența de a trimite cererea de extrădare este a MJ, nu a PA, așa scrie la noi în lege. Noi cînd lucram la cum să arate această cerere, (...) s-a refuzat mult timp, pînă la momentul în care a trebuit să mă adresez președintelui țării, prim-ministrului și președintelui Parlamentului. (...) Pînă la urmă am reușit să trimitem versiunea noastră, dar eu nu înțeleg de ce persoane din instituțiile statului refuzau să promoveze lucruri care sunt în interesul țării noastre, pentru a-l aduce acasă pe Șor, ca să-și execute pedeapsa cu închisoarea aici. (...) Relația mea cu alte instituții în stat e rece de foarte mult timp, inclusiv din Iunie 2023 și mai devreme”, a dat din casă Dragalin.

Dar, mă întreb, dacă MJ ”nu sabota” procedura de extrădare a lui Ilan Șor, după cum afirmă Dragalin, crede cineva că autoritățile israeliene, conform legilor lor, chiar l-ar fi extrădat pe Șor? Firește că asta nu absolvă de vină MJ dacă șefa PA are dreptate!

Față de ”afirmațiile de budoar” ale șefei PA, premierul Dorin Recean a replicat: ”Nu voi comenta declarațiile politice ale unui procuror. Așteptarea tuturor este foarte simplă - dosare, probe, închisoare. Toți cred că s-au săturat de vedetele din Justiție. Toată lumea vrea să se facă dreptate. Recomand tuturor să meargă la țară, să vorbească cu cetățenii și să îi întrebe ce cred ei despre cum se înfăptuiește actul Justiției. (...) ”Am spus de mai multe ori: în sfîrșit, avem cîțiva procurori, judecători care au început să se miște. Dar, cu părere de rău, încă mai avem cîteva vedete care nu livrează”, a menționat premierul.

”Recomand tuturor să meargă la țară, să vorbească cu cetățenii și să îi întrebe ce cred ei despre cum se înfăptuiește actul Justiției”, a spus premierul. Cu alte cuvinte, toți cei de la oraș, ocupați fiind cu politica, arta, astronomia, drogurile, prostituția și diplomația, ar trebui să meargă prin satele moldovenești să se informeze, iar asta pentru că doar cei de la țară știu cel mai bine cum stau treburile cu Justiția...!

În continuare, circul politico-juridic de săptămîna trecută a pătruns și prin ”așternuturi de partid”, continuînd cu niște dueluri dintre Dragalin și deputatul PAS Vasile Grădinaru. Aici, ambele părți se acuză reciproc de declarații false în legătură cu granguri din PAS care ar fi contactat-o pe șefa PA pentru a influența niște ”sărăcii de dosare” și tot felul de alte... nu știu cum să le mai zic! Mă opresc aici, pentru că au fost mai multe și vom mai avea timp de ele!

Totuși, unde s-a pomenit ca un partid politic aflat la guvernare să inițieze o reformă în Justiție spre final de mandat? Nu are logică. Așa cred! Nu are nici relevanță într-un viitor cîștig electoral. Își dorește cumva PAS ca Dragalin să-și facă un altfel de partid decît cel al lui Stoianoglo?

P.S. Între timp, Veronica Dragalin și-a dat demisia din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție.

01.02.25 - 12:17
01.02.25 - 12:18
01.02.25 - 12:25
01.02.25 - 12:22
01.02.25 - 12:26
04.02.25 - 13:14
04.02.25 - 13:10
03.02.25 - 12:56
03.02.25 - 12:51
03.02.25 - 12:54
03.02.25 - 12:52
05.02.25 - 00:08
02.02.25 - 14:37
01.02.25 - 12:21
04.02.25 - 13:17