Neputința PAS în fața Stîngii pro-rusești
Atunci cînd politica grațiază infracțiunile penale și trădarea de Țară
Mihai CONȚIU
Un lucru cunoscut de toată lumea, negat de cei în cauză și neinvestigat niciodată de autorități este acela că orice partid politic nou înființat costă mulți bani, cu mult mai mulți decît cei declarați legal. Din start, așadar, avem de-a face cu o infracțiune penală de mari proporții.
Cînd acest partid este susținut financiar din exteriorul Țării, dincolo de rațiunile economico-infracționale de perspectivă, (adică despre viitoarele furturi de proporții din banul public) putem vorbi despre tentative ori acțiuni concrete de trădare de țară.
Cînd un Stat străin oferă bani unui partid moldovenesc, intenția acestuia este ca ”investiția sa”, partidul în cauză, să ajungă la Putere și să-i restituie ”bunăvoința investițională” prin subordonare politică națională și ”concesii economice” de mare anvergură.
În urmă cu mai mulți ani, un fost colonel moldovean KGB îmi povestea despre mai multe mari mîrșăvii de felul celor arătate mai devreme, acestea fiind comise de către un partid și liderul lui, care, în acele vremuri, se bucurau de o notorietate națională considerabilă.
Întrebîndu-l de ce nu pune la dispoziția SIS sau a Procuraturii mărturiile și probele pe care le avea, mi-a spus că nu o face din următoarele motive: acel partid poate ajunge la Putere și, deci, o să aibă nevoie de el; SIS știa, dar nu considera că e cazul să intervină în ”activitatea politică” a unui partid, indiferent de nelegiuirile comise colateral activității propriu-zise; absolut toate partidele de atunci comiteau, sub diferite forme, infracțiuni penale și trădătoare la fel de grave.
De atunci și pînă acum, am certitudinea că situația nu s-a schimbat. Exceptînd ”firescul relațional” al partidului de guvernămînt, cele mai importante și vizibile partide moldovenești (dar și cele mai mărunte) au ”oamenii lor” în SIS, Procuratură, MAI etc.
Cum, altminteri, se poate explica, de exemplu, ”tinerețea politică” agresivă a Partidului Șor sau a lui Cavcaliuc, oprindu-ne doar la aceste două entități? Unii lideri politici ajung să fie urmăriți judiciar doar atunci cînd ”protectorii lor din umbră” renunță la ei, iar asta numai în condițiile în care infracțiunile lor penale nu au tangență cu puternicii politici ai zilei, dar și atunci cînd mărturiile lor despre un ”anumit trecut”, oricît de realiste ar fi, pot fi trecute la categoria ”dezinformări”.
Situația devine și mai gravă atunci cînd, inevitabil, dincolo de intangibilitatea unor lideri politici ori partide în fața Legii datorită celor arătate mai sus, aceasta este dublată de protecția unor forțe externe care, la rîndul lor, au agenți de influență în aproape toate instituțiile Statului moldovenesc. În cazul dat, ne referim, cu strictețe, la Rusia.
La mijlocul lunii trecute, obscurul deputat Alexandr Nesterovschi a părăsit PSRM, alăturîndu-se ”civic” așa-zisei Mișcări Pentru Popor, care-i patronată/finanțată de Ilan Șor și ruși.
În binecunoscutul stil golănesc al pușlamalelor politice, acest Nesterovschi, cum altfel?, spunea că a plecat din PSRM din motive ”ideologice”. Lui i s-a alăturat și la fel de obscura deputată Irina Lozovan, care și ea și-a luat lenjeria intimă din PSRM și s-a dus după Nesterovschi. Ăstora doi, mai apoi, li s-au mai aliat și alți transfugi socialiști de pe la Nord, din Bălți, de prin organizația numită Tînăra Gardă și cîți or mai fi.
Semi-echipa transfugilor fiind cumva plămădită, Nesterovschi s-a gîndit ”s-o pună” de un nou partid, că așa i-a șușotit lui la ureche Moscova, după o discuție cu președintele Comitetului pentru Relații Externe al Dumei de Stat a Rusiei, Leonid Sluțki. ”Necesitatea” avortării unui nou partid s-a impus, spunea Nesterovschi, ”în perspectivele îmbunătățirii relațiilor moldo-ruse”, dar și pentru că e ”îngrijorat că autoritățile moldovenești pot implica Moldova într-un conflict armat cu Rusia, împinsă (cum?) fiind de stăpînii occidentali”.
Credem că plecarea acestora din PSRM e motivată și de aceea că partidul poate că nu mai are destui bani ”ca să-i întrețină”, așa cum erau obișnuiți, dar și pentru că li s-au oferit niște ”perspective rusești de întreținere”.
PSRM nu pierde prea mult, electoral vorbind, dar se… multiplică, iar asta în condițiile ”necesității” capturării de către ”gruparea Nesterovschi” și a altui segment electoral pe care nu-l pot asimila socialiștii. Aici ne putem gîndi și la partidul fătat de Ion Ceban, primarul Capitalei, care, tot de pe segmentul de Stînga, a fost proiectat să jumulească alegători amețiți care, parcă-parcă, ar fi un pic pro-români și pro-europeni.
Rolul intuibil al obscurului Nesterovschi este acela de a pescui electorat strict prorusesc, inclusiv de la Șor dacă, într-un final, îi va fi decapitat partidul de către Curtea Constituțională. În acest context, firește că Nesterovschi este, totuși, în aceeași barcă politică, dar… totul trebuie luat în calcul.
De unde o să aibă bani Nesterovschi pentru a-și lansa noul partid? Parcă deja, parțial, am răspuns, dar nu trebuie să excludem nici finanțarea chiar din partea lui Șor!
În contextul acestui întreg fundal, pe data de 3 Aprilie, o delegație a PSRM, condusă de către Vlad Bătrîncea, a avut o întrevedere, la sediul Comitetului Executiv Central al Partidului Rusia Unită (partidul lui Putin), cu reprezentanții acestuia. La respectiva întrevedere, ”participanții la dialog au convenit să dezvolte proiecte educaționale comune care să contribuie la consolidarea importanței social-politice a partidelor. De asemenea, părțile au discutat despre necesitatea conjugării eforturilor în vederea păstrării memoriei istorice și a memoriei despre eroii Marelui Război pentru Apărarea Patriei”.
Așa, ca chestie, ne întrebăm: Deputații socialiști care vorbesc despre ”memoria eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei” au bunici, neamuri sau alte cunoștințe mai în vîrstă cărora ”Marele Război pentru Apărarea Patriei” le-a adus deportarea forțată, foametea programată în actualul teritoriu al Republicii Moldova și canibalismul din pricina acesteia?
Acum, Republica Moldova este de o importanță strategică uriașă pentru Rusia. Neputînd-o cuceri militar, deocamdată, investește enorm pentru a o cuceri politic. Să înțelegem că PSRM-ul va avea un ”casier” unic în Partidul Rusia Unită?
Investițiile financiare rusești în partidele politice din Republica Moldova sunt ca un bacșiș dat unui chelner la restaurant în comparație cu cheltuielile militare în războiul din Ucraina, dar sunt extrem de importante în context geo-politic. Generic vorbind, moldovenii pro-ruși sunt destul de ieftini pentru finanțatorii ruși. Este suficient să observăm cum îi penetrează Șor prin toate orificiile și ei se simt bine! Demnitate națională? Aiurea! Demnitatea lor este etalată doar la beție și, curînd-curînd, iarăși, la Paștele Blajinilor! Veți vedea!
În toate cele expuse, observăm neputința PAS în fața Stîngii politice pro-rusești din Țară. Din dorința ”singularizării politice”, ca fiind singura formațiune politică prooccidentală autentică, a devenit deja o potențială, de fapt o victimă sigură a propriilor închipuiri politice exclusiviste. Cînd nu va mai fi la Putere, în stil pur moldovenesc, PAS va da vina pe Rusia și pe Stînga politică prorusească din Republica Moldova, dar nu pe sine, care a consolidat această forță de Stînga, încăpățînîndu-se să atragă la masa de negocieri aceeași Stîngă, chiar să o și seducă în anumite puncte, dar și să ”permită” ascensiunea ori crearea unor forțe politice cu aceleași viziuni ca și PAS.
”Ne asumăm răspunderea!”, îi auzim pe unii miniștri ai PAS. În Republica Moldova, ”asumarea răspunderii” ar trebui, după expirarea mandatului, să fie pusă sub incidență penală, nu politică!
Crede cineva că SIS nu știe bine cum stă treaba din toate cele arătate mai sus? Știe, dar își ia măsuri de siguranță pentru ”viitoarea guvernare”, dar și pentru o eventuală ocupație rusească! Este interesant să reținem cum SIS a atras PAS în capcană ca să facă PASul de a-i atribui, prin lege, puteri de control așa cum avea KGB! Foștii KGB-iști din SIS nu dorm niciodată și nu se dau mari pe ecranele televiziunilor!