Neanderthalienii aveau frecvent relatii sexuale. Doua procente din ADN-ul nostru contine informatii ale acestor intilniri

Primii oamenii au avut relaţii sexuale cu Neanderthalienii şi alţi „veri” primitivi, mult mai des decît au crezut specialiştii anterior. Testele ADN pe rămăşiţe străvechi arată că două specii s-au împerecheat „în multipe momente” de-a lungul celor 35.000 de ani în care au împărţit zonele din Eurasia. Conform Mail Online, cercetătorii  afirmă că împerecherea între specii a început la scurt timp după ce oamenii au intrat în contact cu Neanderthalienii, după ce aceştia au început să migreze din Africa în urmă cu 75.000 de ani. Studiile anterioare au arătat că în jur de 2% din ADN-ul nostru conţine gene de Neanderthalian, transmise în momentul în care s-au împerecheat cu strămoşii omului. Pînă acum nu se ştia cît de des s-au împerecheat cele două specii, iar mulţi specialişti credeau că ADN-ul moştenit provenea de la un caz singular de împerechere.

Datele din 1.000 de proiecte genomice, în care a fost cartografiat ADN-ul a peste 1.000 de persoane din întreaga lume, sugerează existenţa unei relaţii mai promiscue. Rezultatele arată o reţea complexă a întîlnirilor sexuale în care indivizii aveau relaţii sexuale cu membrii ai propriului grup sau cu diferiţi hominizi. Coautorul studiului, dr. Joshua Schraiber, din cadrul Universităţii din Philadelphia, a afirmat: „cred că au existat mult mai multe cazuri de împerechere decît cele suspectate iniţial”. „Eu cred că, în orice moment în care au trăit în aceeaşi zonă, probabil cele două specii s-au împerecheat”, a adăugat el. Descoperirea publicată în jurnalul Nature Ecology & Evolution readuce în discuţie faptul că împerecherea între specii era răspîndită la începutul istoriei umanităţii. Studiile recente au arătat că Denisovanii, o altă rudă dispărută a oamenilor, a avut relaţii sexuale cu Neanderthalienii şi oamenii în numeroase cazuri.