ÎNCÎLCITELE RELAȚII DIPLOMATICO-JURIDICE MOLDO-ISRAELIENE

Banditul Șor continuă să cumpere Moldova pe bucăți

Autor: Mihai CONȚIU

Din perspectivele Justiției naționale, dar și din cele ale relațiilor moldo-israeliene, cazul banditului fugar Ilan Șor este unul dintre cele mai jenante, eufemistic vorbind. Neputința extrădării lui pentru a fi încarcerat în Republica Moldova pentru imensele lui fărădelegi, fie și a executării acestei pedepse în Israel, al cărui cetățean este, iscă numeroase întrebări despre care am tot scris și o vom mai face.

Chiar și în condițiile în care Partidul Șor a fost scos în afara legii, iar Partidul Șansa, patronat și finanțat din umbră tot de către mafiotul fugar, a fost exclus din cursa electorală pentru alegerile locale, Șor continuă să fie o prezență extrem de activă în spațiul virtual, dar, în mod special, este puternic mediatizat, cu consecvență, de către presa de toate felurile pentru binele material pe care îl face el moldovenilor, un ”bine” prin care, efectiv, acest bandit continuă să cumpere Republica Moldova pe bucăți. Toate aceste acțiuni ”libere” ale lui sunt corelate cu interesele expansionismului în Republica Moldova a intereselor Kremlinului.

De ce, totuși, continuă să aibă încă o mare putere de cumpărare? Aici, ca să ne răspundem, suntem tentați, legitim, să ne gîndim la faptul că banii lui continuă să se miște și în interior, dar și din exteriorul Țării. SIS a reușit o performanță excepțională prin identificarea unor scheme de circulație ilegală a banilor manevrați de către Șor, dar cît de mai departe va mai putea merge? Există ”factori politici și juridici” interesați ca Șor să nu fie ”decapitat” definitiv?

Se pare că da, în condițiile în care ”argumentele juridice” ale autorităților moldovenești nu i-au convins pe israelieni să-l extrădeze pentru a-și ispăși pedeapsa sau, în condițiile în care are și cetățenia Statului Israel, să fie închis acolo pentru pedeapsa decisă de către instanțele moldovenești ori măcar să-i fie limitată libertatea de circulație în acest context. Despre ”interesele” unor conducători/proprietari mass-media nu mai vorbim!

Presa a scris, citînd surse competente, că, pe data de 6 Noiembrie, la ora 16,30, Șor, îmbarcat fiind într-un avion al miliardarului rus Roman Aramovici, a decolat de pe aeroportul din Tel Aviv cu destinația Moscova. Mai apoi, autoritățile israeliene au confirmat că Șor a revenit în Israel în ziua de 9 Noiembrie, însă nu-i cunosc destinația pe care mafiotul fugar și-a ales-o. Tare, nu?

Presa a mai scris că, aproape simultan cu Șor, la Moscova s-au mai deplasat socialiștii Adrian Albu și Bogdan Țîrdea. Mai apoi, Albu a spus că informațiile apărute în spațiul public sunt falsuri, că el s-a deplasat la Moscova în calitate de deputat și membru al Comisiei de securitate națională, la o reuniune a reprezentanților țărilor din Comunitatea Statelor Independente (CSI), dedicată subiectelor de securitate. Țîrdea, la rîndu-i, a spus că și el a participat la această conferință, scriind, pe Telegram, că „din păcate, nu i-a văzut acolo nici pe Șor, nici pe Abramovici”.

Coincidențe ori planificări de natură să submineze siguranța națională? Se înțelege că nu credem în coincidențe! La o scară mult mai mică, în contextul agresiunii rusești în Ucraina și turul doi al alegerilor locale din Republica Moldova, prezența simultană la Moscova a lui Șor, Albu, Țîrdea, probabil și Abramovici și cine o mai fi fost în anturajul lor conspirativ, poate fi asemuită cu o întrunire, tot la Moscova, între oficiali ruși, Nord-coreeni și iranieni, spre a vorbi despre ”pacea din Ucraina”.

În contextul expus mai devreme, întrebăm Parlamentul, Guvernul și Președinția: În ce calitate oficială, în numele Statului, Albu, fiind membru al Comisiei de, atenție!, securitate națională, și Țîrdea și-au permis să participe la o reuniune a reprezentanților țărilor din CSI, dedicată subiectelor de securitate? Republica Moldova mai participă la reuniuni din cadrul CSI în chestiuni dedicate ”subiectelor de securitate”? Subiecte de securitate ale Republicii Moldova sau ale CSI?

În ”cazul Șor”, relațiile juridico-diplomatice moldo-israeliene sunt extrem de încîlcite. Autoritățile israeliene știu că Șor este omul Kremlinului, dar știu și de partea cui este Moscova în războiul dintre Israel și teroriștii Hamas. Cu toate acestea, Șor s-a deplasat în Rusia liber, se mișcă liniștit în Israel, atît de liniștit și liber încît autoritățile israeliene ”nici nu cunosc destinația aleasă de Șor după întoarcerea de la Moscova”, acționează politic și financiar ilegal, în complicitate cu Kremlinul, împotriva Republicii Moldova, în contextul războiului hibrid al rușilor împotriva acestei Țări, iar despre perspectivele extrădării lui aflăm frînturi nesemnificative din partea autorităților moldovenești.

Cine-i de vină? Poate că și unii, și alții, dar poate că mai mult alții! Este clar că demersurile juridice înaintate de către responsabilii moldoveni omologilor lor din Israel, privitoare la extrădare lui Șor, nu sunt voit concludente pentru ca autoritățile israeliene să întreprindă măsurile cuvenite. Astfel de lipsuri argumentative au mai fost anterior invocate de către partenerii externi ai Moldovei…!

Pe de altă parte, dincolo de posibilele erori de solicitare, poate chiar și voite, din partea moldovenilor către israelieni, autoritățile din Israel dau dovadă de o generozitate judiciară suspectă față de acest bandit periculos. Îl folosesc oare în calitate de agent dublu în raport cu Moscova? Cum altfel să ne explicăm faptul că autoritățile de la Tel Aviv par să-l fi absolvit de vinile penale față de Republica Moldova?

La finele săptămînii trecute, în stilul somațiilor ultimative specifice Kremlinului, Șor i-a cerut ambasadorului UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, să părăsească Țara și că ar trebui să fie declarat persona non grata, iar asta pentru că diplomatul european a repetat ce a constata și SIS – Partidul Șansa este afiliat lui Șor, că este finanțat de către ruși și că ar face bine să vină în Moldova să-și ispășească pedeapsa!

Observăm, așadar, că de pe teritoriul Israelului, în complicitate cu Kremlinul, Șor atacă și UE, care este unul dintre aliații de nădejde ai Israelului în războiul cu teroriștii Hamas!

Oare posibila lui ”capacitare” de către israelieni în calitate de agent dublu, în raport cu Kremlinul, îi conferă, spre o deplină acoperire, imunitate și în raport cu atacarea UE? Ne oprim aici, iar asta deoarece săpăturile prea adînci pot provoca tot felul de… chestii!