NATO ramine in Afganistan si dupa retragerea militarilor SUA

NATO îşi menţine angajamentul faţă de misiunea în Afganistan, în ciuda anunţului SUA referitor la retragerea din regiune a 2.500 de militari înainte de jumătatea lui Ianuarie 2021, a anunţat purtătoarea de cuvînt a Alianţei, Oana Lungescu, informează Agerpres.

„NATO îşi va continua misiunea de instruire, consiliere şi asistenţă pentru forţele de securitate afgane. Ne menţinem de asemenea angajamentul de finanţare a acestora pînă în 2024” a afirmat Lungescu.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat deja despre retragerea militară prematură şi a spus că Afganistanul ar putea redeveni o platformă pentru teroriştii internaţionali care atacă ţări occidentale. Secretarul american interimar al Apărării, Christopher Miller, a anunţat că din Irak şi Afganistan vor fi retraşi cîte 2.500 de soldaţi. În prezent, Statele Unite au circa 4.500 de militari în Afganistan şi 3.000 în Irak.

Preşedintele Donald Trump a promis încetarea implicării SUA în așa-numitele războaie fără sfîrșit. Forţele americane sunt prezente în Afganistan din 2001, cînd au invadat ţara în urma atacurilor de la 11 Septembrie. NATO şi-a asumat conducerea eforturilor internaţionale de securitate în Afganistan din 2003. Anul acesta, Washingtonul a ajuns la un acord cu talibanii privind retragerea cu anumite condiţii a militarilor americani în 2021, după 19 ani de război.