NATALIA GHERMAN A AVUT MAI MULTE ÎNTREVEDERI BILATERALE ÎN CADRUL REUNIUNII MINISTERIALE A OSCE DE LA BASEL

Viceprim-ministrul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut în perioada 4-5 decembrie 2014, în marja celei de-a XXI reuniuni a Consiliului Ministerial al OSCE de la Basel, o serie de întrevederi bilaterale cu miniştrii de Externe ai Slovaciei, Danemarcei, Finlandei, Ucrainei, Georgiei, precum şi miniştrii pentru Afaceri Europene ai Franţei şi Marii Britanii.

Ministrul Natalia Gherman a informat interlocutorii despre situaţia post-electorală din Republica Moldova şi eforturile orientate spre crearea unei coaliţii pro-europene. Şefa diplomaţiei de la Chişinău a exprimat convingerea că R. Moldova va continua realizarea reformelor democratice, consolidarea instituţională şi modernizarea ţării. La rîndul lor, oficialii au menţionat disponibilitatea de a acorda, în continuare, sprijin pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

În acelaşi context au fost abordate pregătirile pentru Summitul Parteneriatului Estic, care va avea loc în mai 2015, la Riga. În particular, cu şeful delegaţiei franceze a fost discutată posibilitatea organizării, în primăvara anului 2015, a următoarei reuniuni a Grupului pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova.

În altă ordine de idei, a fost accentuată necesitatea reluării negocierilor în formatul 5+2 şi implementării măsurilor de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. De asemenea, au fost examinate evoluţiile pe plan regional, eforturile direcţionate spre rezolvarea conflictului din regiunile estice ale Ucrainei, criza securităţii europene şi rolul OSCE în acest sens. Totodată, oficialii au discutat despre modalităţile de impulsionare a relaţiilor bilaterale, inclusiv prin prisma agendei de vizite pentru anul 2015.

Sursa: Moldpres