NATALIA GAVRILITA, IN DISCUTII CU MEMBRII COMISIEI PENTRU AFACERI EUROPENE DIN CADRUL PARLAMENTULUI CROAT

Sprijinul continuu al Croației pentru agenda europeană a Republicii Moldova a fost reiterat, astăzi, la întrevederea prim-ministrei cu delegația Comisiei pentru afaceri europene din cadrul Parlamentului Croat, condusă de președintele acesteia, Domagoj Hajduković. Oficialii au discutat despre prioritățile de cooperare dintre cele două țări, cu accent pe schimbul de experiență în domeniul integrării europene, dar și despre situația regională, care afectează domeniile cheie pentru dezvoltarea Republicii Moldova.

Șefa Executivului a apreciat asistența umanitară oferită de Croația în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina și susținerea parcursului european al Republicii Moldova, menționînd necesitatea reluării consultărilor pe platforma Comisiei interguvernamentale moldo-croate pentru integrare europeană. În același timp, prim-ministra a vorbit despre crizele care au consecințe directe asupra cetățenilor țării noastre, precum cea energetică, subliniind că identificarea surselor alternative de aprovizionare a devenit un obiectiv prioritar pentru autorități.

„Dependența energetică a țării noastre ne face vulnerabili, iar capacitățile Guvernului de a face față crizelor sînt tot mai limitate. Avem nevoie în continuare de prietenii noștri – situația rămîne dificilă, însă cu ajutorul partenerilor, inclusiv cel al Croației, impactul crizelor va fi mai puțin resimțit, iar realizarea obiectivului de integrare europeană va fi mai aproape”, a spus Natalia Gavrilița.

La rîndul său, partea croată și-a arătat disponibilitatea de a oferi expertiză în procesul de aderare la UE, dar și de a susține transformările inițiate de autoritățile moldovene. „Sîntem la Chișinău pentru a transmite un mesaj puternic de sprijin și solidaritate. Scopul nostru este de a contribui la stabilizarea situației în țara voastră și de a accelera procesul de integrare europeană, pentru că locul Republicii Moldova este în familia UE”, a declarat Domagoj Hajduković.

Sursa: gov.md