NATALIA GAVRILITA DESPRE REORGANIZAREA GUVERNULUI: CHELTUIELILE NU VOR CRESTE

Premierul desemnat, Natalia Gavrilița, descrie drept „profesionistă și intergă” echipa guvernamentală cu care se va prezenta vineri în fața deputaților pentru a cere vot de încredere Parlamentului. Gavrilița argumentează reorganizarea în 13 ministere a celor 9 entități existente prin faptul că domeniile de activitate sînt prea vaste și necesită o abordare profesionistă.

Premierul desemnat spune că formula de reorganizare a executivului de pe timpul Guvernului Filip nu mai este potrivită realității. În condițiile pandemiei, argumentează Gavrilița, s-a impus divizarea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în două entități distincte pentru că responsabilitățile sînt mult prea mari pentru un singur ministru.

„Fiecare ministru va veni cu o listă a priorităților, cu lista personalului necesar și ulterior vom opera o reorganizare în cadrul ministerului. La o primă etapă nu vom disponibiliza personalul, cu excepția funcțiilor politice, dar ulterior, ar putea fi mai mulți secretari de stat. Totuși, numărul general de angajați per domeniu nu va crește, pentru că nu dorim să creștem cheltuielile”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

De asemenea, Gavrilița și-a exprimat certitudinea că echipa pe care și-a ales-o este incoruptibilă și profesionistă și va reuși să pună în aplicare programul de guvernare asumat.

„Am încredere în această echipă. Unul din criteriile în baza căruia s-a făcut selecția este integritatea. Evident, am discutat despre experiența persoanei. Multe persoane sînt cunoscute și și-au demonstrat integritatea chiar și pe timpul lui Plahotniuc. Sînt cei mai potriviți oameni pentru aceste funcții, sînt persoane care au experiență în domeniul public și sînt oameni respectați în domeniile lor de activitate”, a mai spus Gavrilița.

Premierul desemnat mai spune că nu mizează decît pe voturile PAS în Parlament, iar din acest motiv nu va chema la consultări celelalte fracțiuni parlamentare.

„Cu PAS deja am avut consultări. Nu vom merge la consultări cu celelalte fracțiuni parlamentare pentru că cu fracțiunea Șor nu avem ce discuta. Nu avem ce discuta cu un partid denumit cu numele beneficiarului furtului miliardului, iar cu blocul PCRM-PSRM nu vom discuta pentru că ei deja au spus că nu ne vor vota”, a spus Natalia Gavilița.

Biroul Permanent al Parlamentului s-a întrunit ieri pentru a decide convocarea ședinței plenare a Legislativului pentru vineri, 6 august. Agenda ședinței include proiectul privind acordarea votului de încredere Programului de activitate și a echipei guvernamentale conduse de Natalia Gavrilița.

Sursa: IPN