NASA vrea sa testeze rachete nucleare care ar putea duce astronauti pe Marte in timp record

NASA va testa rachete nucleare care ar putea duce astronauți pe Marte într-un timp record. Proiectul, în colaborare cu agenția guvernamentală americană Darpa, are ca scop dezvoltarea unui sistem de propulsie de pionierat pentru călătorii spațiale, informează mediafax.

Agenția a încheiat un parteneriat cu Defense Advanced Research Projects Agency (Darpa) a Guvernului american pentru a face o demonstrație în spațiu a unui motor de rachetă nuclear termic în 2027, a anunțat agenția, conform The Guardian.

Proiectul este menit să dezvolte un sistem de propulsie pentru călătoriile în spațiu, mult diferit de sistemele chimice predominante de la începutul erei moderne a rachetelor, în urmă cu aproape un secol.

„Utilizarea unei rachete nucleare termice permite un timp de tranzit mai rapid, reducînd riscurile pentru astronauți”, a declarat NASA într-un comunicat de presă.

„Reducerea timpului de tranzit este o componentă cheie pentru misiunile umane către Marte, deoarece călătoriile mai lungi necesită mai multe provizii și sisteme mai robuste”.

Un beneficiu suplimentar ar fi creșterea capacității de încărcare științifică, precum și o putere mai mare pentru instrumente și comunicații, potrivit agenției.

NASA, care a testat cu succes anul trecut noua sa navă spațială Artemis, de ultimă generație, ca o trambulină spre Lună și apoi spre Marte, speră să ducă oameni pe planeta roșie cîndva în anii 2030, ca parte a programului său „Moon to Mars”.

Conform NASA, folosind tehnologia actuală, călătoria de 300 de mile pînă pe Marte ar dura aproximativ șapte luni. Inginerii nu știu deocamdată cît s-ar scurta timpul cu ajutorul tehnologiei nucleare, dar Bill Nelson, administratorul NASA, a declarat că aceasta ar permite navelor spațiale și oamenilor să călătorească în spațiul cosmic cu o viteză record.

„Cu ajutorul acestei noi tehnologii, astronauții ar putea călători spre și dinspre spațiul cosmic mai repede ca niciodată – o capacitate majoră pentru a pregăti misiunile cu echipaj pe Marte”, a declarat Nelson.

Misiunea Artemis 2 a NASA, care va trimite oameni în jurul Lunii pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, este programată pentru 2024. Misiunea ulterioară Artemis 3, care ar putea veni anul următor, va aduce astronauți, inclusiv prima femeie, pe suprafața Lunii pentru prima dată din 1972.