În timpul vizitei lui Blinken la Seul, Coreea de Nord a lansat ”cîteva avertismente”

Coreea de Nord a lansat, Luni cîteva rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, a anunţat Armata Sud-coreeană, în timpul unei vizite în Coreea de Sud a secretarului de stat american Antony Blinken, relatează AFP.

Armata Sud-coreeană a declarat că a "detectat, în jurul orei 7.44 (22.44 GMT), lansarea a ceea ce pare a fi mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acţiune", care au parcurs aproximativ 300 km înainte de a se prăbuşi în Marea de Est, cunoscută şi sub numele de Marea Japoniei.

"Facem schimb de informaţii relevante cu Statele Unite şi Japonia şi suntem pregătiţi să intervenim", a adăugat şeful Statului Major inter-arme.

Lansările au coincis cu o vizită a şefului diplomaţiei americane, care a sosit la Seul cu o seară înainte. Potrivit anturajului său, el s-a întîlnit Luni dimineaţă cu preşedintele Sud-coreean Yoon Suk Yeol şi a participat la cel de-al treilea "Summit al democraţiei".

De asemenea, acestea au loc la cîteva zile după încheierea exerciţiilor militare comune americano-Sud-coreene.

"Aceste lansări, la fel ca precedentele lansări de rachete balistice din ultimii ani, încalcă mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU", a declarat un purtător de cuvînt al Departamentului de Stat, subliniind că aceste lansări "ameninţă" vecinii Coreei de Nord şi "subminează securitatea regională".

"Angajamentul nostru pentru apărarea Japoniei şi a Coreei de Sud rămîne de neclintit", a adăugat purtătorul de cuvînt.

Potrivit presei japoneze, au fost lansate trei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, iar premierul Fumio Kishida a condamnat testele de armament "repetate şi foarte frecvente" ale Nordului.

”Această serie de acţiuni ameninţă pacea şi securitatea Japoniei, a regiunii şi a comunităţii internaţionale. Nu o vom tolera”, a adăugat el.

Aceste tiruri de rachete balistice sunt al doilea tir efectuat de Phenian în 2024, după lansarea, la 14 Ianuarie, a unei rachete echipate cu un focos hipersonic.

Blinken a ajuns Duminică în Coreea de Sud pentru a lua parte la cel de-al treilea "Summit al democraţiei", o iniţiativă a preşedintelui american Joe Biden, pe care Seulul îl găzduieşte de Luni pînă Miercuri. La acest summit participă oficiali guvernamentali, ONG-uri şi membri ai societăţii civile.