În referendumul irlandez referitor la femei şi familie, religia a triumfat
Referendumul care viza modernizarea în Constituţia irlandeză a conceptului de familie şi a locului femeii în societate s-a soldat cu un rezultat negativ, a anunţat Sîmbătă premierul irlandez Leo Varadkar (foto), al cărui Guvern a propus această reformă a Constituţiei irlandeze – care a fost redactată în 1937, cînd Biserica Catolică conducea ţara – pentru a moderniza definiţia familiei, relatează AFP şi Reuters.
Puţini alegători erau însă de aşteptat la secţiile de vot de 8 Martie, Ziua internaţională a drepturilor femeii.
Toate partidele politice importante erau în favoarea votului "Da" şi, pînă de curînd, sondajele preziceau un referendum destul de uşor, dar ultimele sondaje au dezvăluit o incertitudine crescîndă cu privire la rezultat, nu în ultimul rînd din cauza neclarităţii întrebărilor puse.
"Cred că este clar în acest stadiu că amendamentele (...) au fost respinse", a declarat şeful Executivului într-o conferinţă de presă, adăugînd că Guvernul său "va accepta rezultatul şi îl va respecta pe deplin".
Prima întrebare se referea la definiţia familiei, propunînd extinderea acesteia dincolo de cea bazată pe căsătorie, pentru a include şi "relaţiile de durată", cum ar fi cuplurile care coabitează şi copiii lor.
Cea de-a doua întrebare propunea eliminarea unei referiri depăşite la rolul femeilor în casă, care sugerează că acestea au datoria de a avea grijă de alte persoane aflate sub acoperişul lor.
"Nimeni nu ştie exact ce este o "relaţie de durată", în timp ce toată lumea ştie exact ce este o căsătorie", a explodat David Quinn, fondatorul Institutului Iona, un grup care reprezintă interesele comunităţii catolice. "Mulţi oameni vor vota 'Nu' din cauza confuziei" şi a dispariţiei din text a cuvintelor "femeie" şi "mamă", a avertizat el.
Premierul Leo Varadkar a prezentat votul la referendum, organizat Vineri pentru a coincide cu Ziua Internaţională a Femeii, ca o şansă de a şterge un "limbaj foarte demodat şi foarte sexist despre femei", dar, în final, a spus că Guvernul acceptă înfîngerea. "Cred că este clar în acest stadiu că referendumurile legate de amendamentul privind familia şi amendamentul privind îngrijirea au fost înfrînte, înfrînte în mod categoric, la o prezenţă respectabilă la vot", a spus el. "A fost responsabilitatea noastră să convingem majoritatea oamenilor să voteze Da şi în mod clar nu am reuşit să facem acest lucru", a recunoscut el.