În loc să-și ceară iertare de la Moldova, Kremlinul o amenință

Ziua Independenței Rusiei – ziua deportării în Siberia a peste 20.000 de moldoveni

Mihai CONȚIU

În noaptea de 12-13 Iunie 1941, rușii criminalului Stalin au declanșat cele mai cumplite atrocități împotriva populației civile pașnice din actualul teritoriu al Republicii Moldova. Atunci, barbarii ruși au demarat deportarea a peste 20.000 de moldoveni în Siberia. Comportamentul criminalilor ruși de atunci a fost cam de aceeași cruzime ca și cel cu care operează acum în Ucraina. Intelectualitatea a fost decimată masiv prin aceste deportări, familii tinere au fost smulse de lîngă părinții lor bătrîni și neajutorați, au fost și copii rămași orfani după ce părinții lor au fost ridicați și multe alte atrocității inimaginabile.

Numai în noaptea de 12 spre 13 Iunie au fost aruncați în 1.315 vagoane de tren oameni din întreaga Basarabie și Bucovina de Nord. Potrivit supraviețuitorilor, deși norma oficială era de 20 de oameni într-un vagon de tren, în realitate au fost între 70 și 100 de oameni înghesuiți în fiecare vagon de marfă. Bărbații în putere au fost separați de familiile lor și trimiși în lagăre de concentrare, iar ceilalți membri de familie au fost expediați în regiunile Karaganda din Kazahstan, Omsk și Novosibirsk din Siberia Centrală. Este greu de estimat numărul celor ”dispăruți pe trasee”.

Ulterior, în anii 1946-1947, ”poporul sovietic eliberator” a declanșat cutremurătoarea foamete organizată. Ca să-i hrănească exclusiv pe ruși, ”eliberatorii sovietici” le-au confiscat moldovenilor totul – porumbul, grîul, fructele animalele, păsările și absolut tot ceea ce constituia hrană elementară. Atunci moldovenii au murit pe capete, ajungîndu-se chiar și la cazuri de canibalism, potrivit mai multor mărturii absolut credibile.

Ca o coincidență sinistră, după destrămarea ”imperiului răului” (URSS), Federația Rusă își sărbătorește ziua națională pe data de 12 Iunie. Firește că toți rușii sărbătoresc această zi… rusește, cum altfel? Astfel, în această dată, spre seară, cînd mulți ruși sunt bine euforizați… patriotic, moldovenii erau deportați și mulți dintre ei mureau pe drum. Cum să-i spui ”La Mulți Ani!” unei Rusii care nici pînă acum nu și-a cerut iertare de la moldoveni și de la celelalte națiuni pe care le-a decimat? Cum să-i spui ”La Mulți Ani!” unei Rusii care a declanșat un genocid umanitar înfiorător în Ucraina după modelele criminale experimentate începînd cu anii 1940-1941?

Tot ca o coincidență sinistră, pe data de 12 Iunie, deci într-o zi festivă pentru ruși și una de tragică amintire pentru moldoveni, Kremlinul a decis să avertizeze și chiar să amenințe Republica Moldova, iar asta prin intermediul Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe. Cînd se referă la alte Țări, Rusia nu face observații sau critică anumite chestiuni, după cum s-ar putea lăsa înșelați unii de aparențe, ci efectiv amenință.

Astfel, Maria Zaharova s-a referit la „ultimele decizii luate la Chișinău, care vin în detrimentul relației cu Federația Rusă” spunînd: ”Situația se îndreaptă spre o confruntare directă între conducerea țării, care desfășoară o politică apropiată Occidentului, în detrimentul relației cu Rusia și poporul moldovenesc, care manifestă un protest din ce în ce mai aprins față de o astfel de politică, nu pentru că este un anumit curs politic, ci pentru că reprezintă o distrugere a relației cu Țările CSI, care contravine intereselor majorității populației”.

În realitate, pentru Zaharova, ”poporul moldovenesc” este cel manipulat de către banditul Ilon Șor, socialiști și comuniști, ”un ”popor moldovenesc” plătit de ruși ca să protesteze în favoarea Rusiei ocupante. Cît despre ”distrugerea relației cu Țările CSI”, lăsăm analiștii statisticieni cunoscători să explice cît de neînsemnate sunt relațiile cu CSI în raport cu relațiile cu UE și întreg Occidentul, iar asta din perspective economice, sociale, democratice și civilizatoare.

Mai apoi, Zaharova ajunge și la punctul care deranjează teribil Moscova, iar aici este vorba despre redenumirea Zilei Victoriei. Zaharova spune: ”Tentativa de a șterge din memorie această zi sfîntă pentru majoritatea cetățenilor din Moldova a provocat nemulțumire în societate. Sub presiunile societății, pe 5 Iunie, au fost implementate amendamente cu privire la redenumirea în Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial. (…) De ce să iei o decizie care va provoca ceartă în societate?” 

Am arătat mai sus cîtă sfințenie a adus moldovenilor Ziua Victoriei rușilor! Cît despre invocata ”ceartă în societate”…, știm prea bine că și asta

Zaharova escaladează culmea nesimțirii atunci cînd afirmă următoarele: ”De aceea, tot ce e legat de identitatea Moldovei și a poporului său, culturii, tradițiilor, adevărului istoric, tot ce este atît de important pentru poporul Moldovei trebuie să fie distrus. Și ei (guvernanții; n. aut.) distrug sistematic identitatea Moldovei ca popor și națiune. Autoritățile de la Chișinău se ascund după termenul de integrare europeană, cînd, de fapt, ceea ce se întîmplă în Moldova ar reprezenta o euro-nimicire și euro-asimilare”.

Probabil că trebuie să fii rus de teapa ei, eventual beat, ca să-i arunci vorbele grele pe care le merită această ”hitleriță” în fustă! Observați că, în subtext, mesajul clar al Kremlinului este acesta: ”Identitate Moldovei și a moldovenilor, cultura și tradițiile lor sunt rusești, nicidecum latine și europene. Adevărul istoric despre Moldova este cel proclamat de către Kremlin. Ieșirea de sub tutela Moscovei înseamnă nimicirea Moldovei prin euro-asimilare”.

Ieșirea, iarăși, la rampă a acestei ”hitlerițe” în fustă este teribil de ofensatoare. De cam mult timp, tot încearcă și ea să-i violeze cu sadism pe moldoveni, de la distanță,  la fel cum o fac grangurii ei mai mari. Din nefericire, însă, mai sunt încă destui moldoveni cărora le plac astfel de violuri, s-au obișnuit cu ele, după beții îndelungate (cu alcool și doctrine politice rusești), în urma cărora au uitat cum rușii le-au ucis, violat, deportat și înfometat străbunii.