În cazul intentat de Africa de Sud contra Israelului, CIJ organizează Joi şi Vineri audieri

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a anunţat că Joi şi Vineri va avea audieri la solicitarea Africii de Sud, care a sesizat această instanţă internaţională în special pentru a-i cere Israelului să-şi retragă forţele din zona oraşului Rafah, situat în Sudul Fîşiei Gaza, informează Marţi AFP, potrivit Agerpres.

Cea mai înaltă jurisdicţie a ONU îi va audia Joi pe avocaţii Africii de Sud, iar a doua zi Israelul îşi va putea prezenta poziţia.

Africa de Sud cere CIJ să îi propună Israelului să garanteze că ”'se va retrage imediat şi îşi va înceta ofensiva militară în guvernoratul Rafah şi va lua imediat toate măsurile eficace pentru a garanta şi a facilita accesul fără oprelişti în Gaza pentru asistenţa umanitară”, potrivit reclamaţiei publicate săptămîna trecută.

Pretoria a sesizat Curtea Internaţională de Justiţie la finalul lunii Decembrie, acuzînd Israelul de comiterea unui ''genocid'' în Gaza, o acuzaţie respinsă vehement de Israel.

În luna Ianuarie, CIJ i-a cerut Israelului să împiedice orice eventual act de genocid şi să permită accesul ajutorului umanitar în Fîşia Gaza.

Pe de altă parte, ministrul de Externe turc Hakan Fidan a afirmat, Marţi, că Ankara a decis să prezinte o declaraţie despre intervenţia oficială a Africii de Sud împotriva Israelului la CIJ.

''Am condamnat uciderea civililor în 7 Octombrie. Dar uciderea sistematică a mii de palestinieni nevinovaţi de către Israel şi transformarea unei întregi zone rezidenţiale în una de nelocuit înseamnă crimă împotriva umanităţii, tentativă de genocid şi manifestare a genocidului'', a spus Fidan într-o conferinţă de presă comună cu omologul său austriac.

Conflictul actual dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas a izbucnit după atacul terorist de o amploare fără precedent efectuat în 7 Octombrie 2023 de comandouri ale militanţilor palestinieni în Sudul Israelului, cînd cel puţin 1.170 de persoane au fost ucise. Alte 250 de persoane au fost luate ostatice şi duse în Fîşia Gaza.
Armata israeliană a ripostat cu o campanie de bombardamente, urmată de o operaţiune terestră, împotriva poziţiilor Hamas din Fîşia Gaza. Potrivit autorităţilor Hamas, acţiunile militare israeliene s-au soldat pînă Marţi la prînz cu 35.173 de morţi (dintre care 82 de decese înregistrate în ultimele 24 de ore) şi 79.061 de răniţi în rîndul palestinienilor.

În 6 Mai, Armata israeliană le-a ordonat civililor să părăsească sectorul Rafah. Potrivit ONU, aproape 450.000 de persoane au început să plece din zonă.