În cam toate sectoarele tehnologiei performante, China bate SUA

Un raport al Institutului Australian de Politici Strategice face publice rezultatele analizei privind competiţia tehnologică internațională. Potrivit acestuia, leadershipul american istoric tinde să dispară în avantajul Chinei

Centrul de greutate al lumii academice, tehnologice şi, în consecinţă, ştiinţifice se deplasează încet, dar sigur, spre Asia. ”Democraţiile occidentale sunt pe cale să piardă cursa tehnologică mondială, inclusiv pe planul progreselor ştiinţifice şi din cercetare şi capacitatea lor de a reţine talentele. Or, toate aceste elemente sunt esenţiale în dezvoltarea şi controlul principalelor tehnologii mondiale de astăzi şi de mîine”, scrie COURRIER INTERNATIONAL, potrivit RADOR.

Cu această constatare începe raportul Institutului australian de politică strategică (Aspi), un think tank australian, care anunţă că şi-a obţinut rezultatele ”analizînd cercetările cu mare potenţial din domenii tehnologice critice şi emergente, concentrîndu-se pe articole publicate în reviste de prim-plan”, precizează „The Guardian”.

Potrivit raportului Aspi – comandat de Centrul pentru implicare internațională al Departamentului de stat american –, China ar fi trecut în frunte în 37 din cele 44 de sectoare de tehnologii de vîrf analizate, mergînd de la ”baterii electrice la comunicaţii bazate pe tehnologiile 5G sau 6G”. ”Statele Unite rămîn lider în numai şapte tehnologii, precum vaccinurile, informatica cuantică sau sistemele de lansare spaţială”, mai scrie „The Guardian”.

Multă vreme pîndind cea mai mică noua tehnologie occidentală de copiat sau de ameliorat, China conduce acum cortegiul naţiunilor în ce priveşte ştiinţele. Atît de bine, încît astăzi talentele se exportă masiv spre Est, în aşa măsură că ”o cincime din publicaţiile importante [publicate de entităţi chineze] conţin articole co-semnate de cercetători care şi-au făcut post-doctoratul în ţările aparţinînd Five-Eyes [adică Regatul Unit, Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă şi Canada]”, relatează cotidianul britanic.

Joe Biden, în discursul lui despre starea Uniunii din 7 Februarie, a confirmat voinţa Statelor Unite de a-şi continua eforturile în competiţia care le-o opune Chinei, precizînd că  vor continua să investească în inovaţia americană şi s-o susţină pe cea a aliaţilor lor, protejînd în acelaşi timp tehnologiile avansate [deja dezvoltate] petru ca ele să nu fie utilizate contra lor.