În atenţia domnului Grigore Stoian, executor judecătoresc

Biroul Executorului Judecătoresc Grigore Stoian,

Chişinău, str. Miron Costin, nr. 7, bir. 614

 Domnule Stoian,

 Subsemnatul, Mihai Conţiu, mă adresez dumneavoastră în calitate de reprezentant cu Procură al intereselor cotidianului Moldova Suverană.

Joi, 27 Septembrie, redactorul şef al ziarului pe care îl reprezint mi-a înmînat o scrisoare ce conţinea o Citaţie pe care dumneavoastră i-aţi expediat-o personal domniei sale. Modalitatea la care aţi recurs în vederea recuperării unei datorii pe care noi o recunoaştem este surprinzătoare, abuzivă şi sugerează o tentativă abilă de hărţuire personală a lui Ion Berlinski.

Legal şi, deci, oficial raporturile de orice natură dintre Biroul Executorului Judecătoresc Grigore Stoian şi cotidianul „Moldova Suverană” trebuie să se desfăşoare strict sub auspicii instituţionalizate, adică, mai pe înţelesul domniei voastre, între instituţia pe care o reprezentaţi şi instituţia pe care eu o reprezint cu Procură. Prin urmare, dumneavoastră aveţi de tranşat o chestiune de natură juridică nu cu persoana particulară Ion Berlinski, ci cu instituţia de presă „Moldova Suverană”.

Cît priveşte datoria invocată, vă comunicăm că noi nu suntem de rea credinţă, o recunoaştem şi, totodată, vă comunicăm, iarăşi, că nu avem bani în cont, după cum bine ştiţi. De-a lungul anilor, puţinii bani care ne-au intrat în cont au fost sechestraţi, pe rînd, de mai mulţi executori judecătoreşti, dumneavoastră înscriindu-vă, ca să zicem aşa, într-un rînd succesiv cu cei care au aşteptat să-şi recupereze unele datorii, în clipa în care în contul ziarului nostru au fost sau sunt viraţi bani. De altfel, acum, cred că aţi rămas singurul faţă de care dorim să ne achităm cu proxima ocazie.

Luînd notă de tonul textual ameninţător-juridic pe care l-aţi abordat în Citaţie, vă reconfirmăm buna noastră credinţă, înţelegem prea bine drepturile pe care le avem chiar şi în calitate de datornici, am luat notă juridică de vulnerabilităţile dumneavoastră din Citaţia personală adresată lui Ion Berlinski pe adresa domiciliului său privat (de la instituţie la persoană privată) şi, în consecinţă, facem apel la moderaţie, principialitate şi corecte auspicii pentru că suntem o instituţie de presă, nu infractori de rînd.

Mihai Conţiu