Multi dintre miile de soldati rusi morti in Ucraina sunt foarte tineri, provin din regiuni sarace si din rindul unor minoritati etnice

Conducerea de la Moscova evită să vorbească despre soldaţii ruşi morţi în Ucraina. Ultimul comunicat pe acest subiect datează din 25 Martie, adică la o lună şi o zi de la declanşarea războiului de către Vladimir Putin, şi menţionează numai 1.351 de soldaţi ruşi ucişi.  

„Rusia a suferit probabil pierderi ce corespund unei treimi din forţa de luptă terestră pe care a angajat-o în (24, n. red.) Februarie”, constata Duminică Ministerul britanic al Apărării, referindu-se la circa 50.000 de soldaţi ruşi fie ucişi, fie răniţi, fie ajunşi prizonieri de război.  

Cu o rată de trei soldaţi răniţi la unul ucis recunoscută de Moscova, se ajunge la estimări precum că Rusia a pierdut în aproape trei luni în Ucraina aproape cît a pierdut Uniunea Sovietică în zece ani de invazie în Afganistan (circa 15.000 de soldaţi), scrie AFP.  

MediaZona, un portal din Rusia, afirmă că a confirmat moartea a 2.099 de soldaţi ruşi în Ucraina pînă la data de 6 Mai. O mare parte dintre ei au între 21 şi 23 de ani, în timp ce peste 70 nu au nici 20 de ani.  

Majoritatea lor provin din Sudul Rusiei, în special din regiunea caucaziană, precum şi din centrul Siberiei.  

Cel mai mare număr de decese a fost confirmat în rîndul soldaţilor provenind din etniile musulmane din Daghestan, urmaţi de soldaţi din minoritatea mongolă din Republica Buriatia.  

„Cel mai mare număr de soldaţi şi ofiţeri ai forţelor terestre ruse provin din orăşele şi sate din Rusia. Acest lucru este legat de stratificarea socio-economică şi educaţională”, explică Pavel Luzin, un comentator al portalului Riddle Russia.