MOTIUNEA SIMPLA IMPOTRIVA MINISTRULUI JUSTITIEI A PICAT

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, rămîne în funcție. Moțiunea simplă înaintată de parlamentarii din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor nu a fost susținută de majoritatea parlamentară. Deputații din fracțiunea Partidului Șor nu au participat la vot, transmite IPN.

În plenul Parlamentului, ministrul justiției a declarat că moțiunea este plină de falsuri. I se impută că nu a reușit în două luni, de cînd a preluat mandatul, să realizeze reforma justiției. Se întîmplă pentru că nu-și dorește să pună temelia unei justiții corecte pe rămășițele putrede ale sistemului corupt pe care l-a lăsat guvernarea precedentă, a remarcat Sergiu Litvinenco.

În runda de întrebări răspunsuri, ministrul a precizat că în viitorul apropiat sînt foarte multe de făcut în domeniul justiției. Se urmărește crearea unei instituții care va lupta cu corupția mare, conform modelului DNA din România. În acest scop, urmează comasarea sau restructurarea Procuraturii Anticorupție și a Centrului Național Anticorupție. Acest lucru ar urma să se realizeze deja la mijlocul anului 2022, fiind asigurată și o procedură corectă de desemnarea a viitorului procuror șef al acestei instituții, cu participarea experților internaționali.

Sergiu Litvinenco a declarat că, pe termen mediu, va fi implementată evaluarea extraordinară a judecătorilor și a procurorilor, proces care urmează să înceapă vara viitoare. Astfel, va fi curățat sistemul de oameni care au probleme mari de integritate. „Facem reforma CSJ prin transformarea în instituție de casație, cu un număr mai mic de judecători. Facem comasarea PA cu CNA pentru a avea o instituție puternică, ce va lupta exclusiv cu marea corupție și are în acest sens toate instrumentele necesare”, a notat ministrul.

Deputatul BSC, Alexandr Suhodolski, a declarat că Sergiu Litvinenco se află încă în campanie electorală, mesajele lui fiind electorale. Potrivit lui, acțiunile actualei guvernări reprezintă o capturare a justiției, inclusiv în contextul ultimelor acțiuni. Acesta a făcut trimitere și la excluderea procurorului Găgăuziei din componența Consiliului Superior al Procurorilor, „pentru ca ulterior să fie înlăturată o persoană incomodă”.

Deputatul Partidului politic Șor, Denis Ulanov, a declarat că fracțiunea sa nu ia parte la dezbătarea moțiunii simple, care, potrivit lui „este bazată pe faptul suspendării din funcție și reținere a procurorului general, Alexandr Stoianoglo”. „Noi știm, și nu doar noi, că cetățeanul Stoianoglo a acționat împotriva domnul Jardan și a mea personal, din alte raționamente decît cele din domeniul justiției”, a remarcat Ulanov. Potrivit lui, implicarea fracțiunii Șor în examinarea moțiunii ar putea fi interpretată ca și conflict de interese. Însă, „în general, opinia față de întregul cabinet de miniștri este negativă”, a adăugat parlamentarul.

În moțiunea simplă a deputaților BCS, ministrul justiției este acuzat de subordonarea politică a justiției și de încercarea de a prelua controlul asupra Procuraturii Generale. Mai mult, opoziția îl acuză de Litvinenco de regizarea dosarului „Stoianoglo”, prin poziția avută în timpul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor din ziua reținerii procurorului general.

Sursa: IPN