MOLDOVA VA PRELUA PRACTICA TURCIEI DE RESTAURARE SI PASTRARE A PATRIMONIULUI

Republica Moldova și Turcia vor intensifica schimbul de experiență, mai ales în domeniul legislației și practicii de restaurare a patrimoniului și protejare a acestuia, avînd în vedere că Turcia are o vastă experiență în domeniu. Partea turcă și-a manifestat disponibilitatea de a oferi un anumit număr de burse de studii pentru studenții din Moldova în universitățile turcești în domeniul restaurării patrimoniului cultural. Subiectele au fost discutate în cadrul vizitei de lucru a ministrului culturii, Sergiu Prodan, la Ankara, transmite IPN.

Sergiu Prodan a avut o întrevedere cu ministrul culturii și turismului al Turciei, Mehmet Nuri Ersoy. Oficialii au subliniat prioritatea restaurării obiectelor culturale, în particular construcția noii clădiri a Filarmonicii Naționale de la Chișinău, precum și construcția clădirii teatrului național găgăuz la Ceadîr-Lunga.

Ministrul turc al culturii și-a manifestat deschiderea pentru susținerea plenară a proiectelor culturale comune și lansarea unor noi acțiuni culturale care ar intensifica relațiile bilaterale și ar contribui la dezvoltarea domeniului culturii și turismului în Republica Moldova.

Ministrul Sergiu Prodan a avut o întrevedere și cu viceministrul culturii și turismului al Turciei, Ahmet Misbah Demircan, în cadrul căreia au fost discutate perspectivele cooperării în domeniul producției cinematografice. Oficialii au discutat despre realizarea unei co-producții de film documentar despre Republica Moldova. Părțile au convenit intensificarea contactelor la nivelul instituțiilor omoloage în domeniul cinematografiei.

Vizita ministrului Prodan a anticipat desfășurarea Zilelor Culturii Moldovei în Turcia, eveniment organizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, împreună cu Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia și Ministerul Culturii și Turismului al Republicii Turcia.

În cadrul evenimentului, care va fi inaugurat astăzi, 23 noiembrie, vor evolua Ansamblul național academic de dansuri populare „Joc”, Orchestra „Lăutarii” și Ansamblul de dans „Kadînja”. De asemenea, vor fi vernisate expoziții de pictură și covor tradițional moldovenesc.

Sursa: IPN