"Moldova se confruntă cu încercări de destabilizare tot mai agresive, foarte probabil conduse de Rusia" (Purtător de cuvînt al Ministerului de Externe francez)

Rusia se află "foarte probabil" în spatele "încercărilor de destabilizare" a Republicii Moldova, unde separatiştii pro-ruşi din regiunea transnistreană au cerut ajutorul Moscovei, a transmis Joi diplomaţia franceză, care a mai precizat că unele statele europene vor discuta despre cum să consolideze sprijinul militar pentru Kiev şi Chişinău, potrivit AFP şi Reuters.

"Moldova se confruntă cu încercări de destabilizare tot mai agresive, foarte probabil conduse de Rusia", a declarat un purtător de cuvînt al Ministerului de Externe francez, Christophe Lemoine, adăugînd că "apelul separatiştilor fără autonomie pentru o aşa-numită protecţie din partea Moscovei este un scenariu familiar" şi că "situaţia din Transnistria este urmărită cu mare atenţie".

"În faţa acestei creşteri a agresivităţii Rusiei, este necesară o tresărire colectivă", a comentat el, referindu-se la declaraţiile "scandaloase" ale Rusiei împotriva Franţei "din nou în această săptămînă", "mărturie a febrilităţii sale în faţa partenerilor europeni hotărîţi să facă totul pentru a învinge Rusia" în Ucraina.

În acest context, Christophe Lemoine a spus că problema va fi discutată între unii miniştri europeni de Externe şi ai Apărării la o întîlnire la Paris în zilele următoare, care se va concentra, de asemenea, pe consolidarea sprijinului pentru Ucraina.

Întîlnirea, despre care diplomaţi europeni au spus că ar putea avea loc pe 7 Martie, a fost planificată după o conferinţă privind Ucraina la începutul acestei săptămîni.

Reuniunea îşi propune să vină cu idei concrete privind apărarea cibernetică, producţia de arme, apărarea ţărilor ameninţate de Rusia, în special Republica Moldova, protejarea frontierei Ucrainei cu Belarus şi operaţiunile de deminare.

Autorităţile transnistrene au cerut Miercuri Rusiei "măsuri de protecţie" în faţa a ceea ce ele spun că este o "presiune sporită" din partea Republicii Moldova, pe fondul tensiunilor exacerbate de conflictul din Ucraina vecină.

Diplomaţia rusă a răspuns rapid, afirmînd că "prioritatea" sa este "protecţia" locuitorilor Transnistriei şi adăugînd că Moscova va "examina cu atenţie" cererea Tiraspolului, fără a oferi detalii suplimentare.

"Statele Unite sprijină ferm suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional", a declarat Miercuri un purtător de cuvînt al Departamentului de Stat.