MOLDOVA PROEUROPEANĂ CÎȘTIGĂ, DAR NICI RUSIA NU PIERDE TOTUL

Alegeri locale cu bruiajul ”călcîiului rusesc” și amprentele lui de acum

Autor: Mihai CONȚIU

Alegerile locale din Republica Moldova de Duminică au fost dominate de două ”partide” decizionale în privința viitorului Țării – partida proeuropeană și partida criminală prorusească! Statistic, partida proeuropeană este în avantaj, dar acesta nu este un motiv de jubilație. Teritoriul în care mai există urma unui călcîi rusesc, acela este un loc în care blestemul hoardei primitive ruse nu este înlăturat.

”Tradițional”, Primăria Chișinăului nu a fost niciodată o ”cazemată” rusească, mai mult sau mai puțin explicitată de către primarii care și-au încălzit fundurile în acest fotoliu, însă, opțional politic, nu a fost niciodată o instituție aservită Rusiei. Nici în primul mandat de primar al lui Ion Ceban nu putem vorbi despre o Primărie rusofilă a Chișinăului. Chestiunile discutabile, sub aspect strict politic, în ceea ce privește rusofilia lui Ceban, au început să apară spre finalul primului său mandat, care, firește, se vor accentua după reînscăunarea lui ca primar al Chișinăului. A nu se uita activismul său pro-rusesc din perioada în care era membru al PCRM și al PSRM!

Cît de vîndut rușilor este Ceban vom afla în contextul ”rusesc” din Ucraina, dar și în cel general care ține de războiul din Israel. Conform procedurilor din manual, rușii își reactivează agenții acoperiți în situații de extremă urgență. Dacă Ceban este unul dintre aceștia, vom afla curînd.

Opțional politic, alegătorii din Chișinău, votîndu-l pe Ceban în primul mandat de primar, ”au rupt tradiția proeuropeană”. Din pricina cui? A ”pro-românilor și proeuropenilor” Dorin Chirtoacă și Mihai Ghimpu! Această ”dezamăgire proeuropeană”, însă, trădează infantilismul, oportunismul și lipsa de luciditate a alegătorilor din Chișinău.

La nivel național, PAS a înregistrat un succes notabil, dar acesta nu trebuie să fie un motiv de a se îmbăta cu apă chioară, iar aici mă refer la ”combinațiile” de constituire a unor majorități în destule Consilii locale, chestiuni care vor contrasta cu ”sloganul oamenilor buni”. Vorbind, totuși, despre politică, orice lucru murdar se poate spăla!

Rușii nu au pierdut definitiv războiul politic hibrid declanșat împotriva Republicii Moldova, iar aici mă refer atît la recentele alegeri locale, cît și la cele care se vor desfășura în al doilea tur de scrutin. Este pentru prima dată cînd remarc faptul că SIS și celelalte instituții de forță, în contextul acestor alegeri, au acționat în interesul național al Republicii Moldova, nicidecum sub comandamentul unor părtiniri politice.

Deocamdată, deși, electoral, partida proeuropeană are un avantaj absolut, Rusia nu a pierdut totul, iar aici mă refer la perspectiva războiului de uzură preconizat în Ucraina, dar și la cel din Israel.

”Călcîiul rusesc” are puternice amprente lăsate în Republica Moldova. Să reținem, totuși, un element extrem de important – nici la aceste alegeri locale nu a fost vorba despre o reprezentare națională covîrșitoare care a votat împotriva partidei proeuropene sau pro-ruseși! Această realitate, în perspectivă, ar trebui să îngrijoreze guvernarea proeuropeană de la Chișinău, fără să se lase sedusă de, totuși, aparentele și, în fond, victorii în alegerile locale. Rușii stau, în continuare, cu buzunarele deschise pentru agenții lor politici din Republica Moldova, cît și pentru, mai cu seamă, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc.

Rusia nu construiește măcar un drum de țară sau o șosea în Republica Moldova, dar oferă milioane cu duiumul tuturor bandiților pentru a subordona această Țară geostrategic, nicidecum civilizator, democratic și prosper. Spre exemplu, în Bălți, în perspectiva turului doi al alegerilor locale, candidatul „Partidului Nostru”, Alexandr Petkov, s-a pomenit cu 22,69 %, iar ”independentei dependentă” de Șor Arina Corșicova i-au fost ”făcute rost” de 21,52%. Dacă Petkov poate că era cumva cunoscut în vreo ”bodegă jurnalistică” de pe vremea comuniștilor, despre Arina Corșicova nici măcar vreun locuitor al orașului Bălți nu a auzit, dar a fost votată. Pentru cîți bani?

”În 623 de localități din Republica Moldova au fost aleși primarii din primul tur de scrutin. În alte 265, nici un candidat nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi, așa că, peste două săptămîni, alegătorii vor fi chemați din nou la urne, pentru a alege din cei doi candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin”, scrie într-o știre.

Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că, pentru a ”contrabalansa” cumva, Șor, Renato Usatîi, socialiștii, comuniștii și restul viperelor politice rusești vor acționa masiv, nu doar acolo unde au candidații lor, dar și acolo unde pot cumpăra un ”extra-candidat”. Bani sunt, dar problema lor e cum să-i distribuie, după alte metodologii, iar SIS, am convingerea, că va sta cu urechile ciulite!

P. S. Victoria lui Ion Ceban la Primăria Chișinăului a fost o dezamăgire totală pentru toți ceilalți concurenți la această funcție. Un prieten, îmi spunea că unii nu au cîștigat mai multe voturi pentru că nu au în proprietate un iaz de pescuit, dar și că ar trebui să fie cercetați penal. Aici, spun eu, e vorba despre faptul că toți ”neica nimeni” s-au înscris în cursa electorală spre a deveni primari ai Chișinăului, convinși din start că nu au nici o șansă, doar spre a-și negocia, contra cost, în eventualitatea unui al doilea tur de scrutin, susținerea lor pentru unul dintre candidați. Ceban, spun tot eu, a devenit primar pentru că ”a știut să se ajungă înainte de asta”, nu ca Urechean!