MOLDOVA, IN PRAG DE COLAPS CONSTITUTIONAL: PSRM ANUNTA SCENARIILE POSIBILE

Executivul politic al PSRM s-a reunit pe 11 martie în ședință pentru a decide cum să scoată țara din blocajul constituțional. După ședință, președintele formațiunii Igor Dodon a prezentat planul de acțiuni.

PSRM și-a reconfirmat sprijinul pentru candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier și insistă să fie instalat un guvern pentru depășirea crizei. Asta chiar dacă însăși Durleșteanu a scris pe Facebook că alegerile anticipate sînt inevitabile. Totuși, socialiștii afirmă că sînt gata să discute și propunerile altor fracțiuni parlamentare.

„PSRM rămîne ferm pe poziția de a susține un guvern în frunte cu dna Mariana Durleșteanu, candidatul propus de majoritatea politică formată la nivelul Parlamentului pe 11 februarie și va iniția noi acțiuni zilele următoare pentru a asigura desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru. PSRM este gata să discute și alte soluții propuse de celelalte fracțiuni parlamentare, dar și să participe la un dialog constructiv cu președintele țării”.

Formațiunea consideră că, într-un stat parlamentar, rolul Parlamentului trebuie să fie decisiv atunci cînd este vorba de depășirea blocajelor și gestionarea situațiilor de criză.

„Pentru a evita escaladarea situației politice și a blocajului instituțional, PSRM va iniția mai multe acțiuni juridice care să depășească blocajul din partea președintelui țării, să readucă procesele politice în cîmpul constituțional și să determine instituția prezidențială să respecte hotărîrile Curții Constituționale”, menționează formațiunea.

(Sursa: Anna IURII, SPUTNIK.MD)