MOLDOVA CONDAMNA ASA-NUMITELE PLEBISCITE ORGANIZATE DE RUSIA IN REGIUNILE OCUPATE UCRAINENE

Republica Moldova condamnă ferm așa-numitele plebiscite organizate ilegal de Federația Rusă în regiunile ocupate ucrainene din Herson, Zaporojie, Donețk și Luhansk. Purtătorul de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă, precizează că acestea constituie o încălcare flagrantă a principiilor fundamentale ale dreptului internațional, transmite IPN.

„Aceste pseudo-plebiscite constituie un pretext fals pentru anexarea cu forța a unor teritorii suverane ale Ucrainei. Astfel, țara noastră nu recunoaște rezultatele acestor acțiuni ilegale și își reiterează sprijinul consecvent pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional”, precizează purtătorul de cuvînt al MAEIE.

Presa scrie că așa-numitele referendumuri din regiunile controlate de Rusia au început pe 23 septembrie. Ele au fost respinse de Ucraina, de guvernele occidentale și de Organizația Națiunilor Unite, deoarece sînt ilegale în conformitate cu dreptul internațional. Oficialii pro-ruși din patru regiuni, în care au avut loc în ultimele cinci zile așa-numitele referendumuri privind aderarea la Federația Rusă, spun că alegătorii au susținut în mod covîrșitor anexarea.

Sursa: IPN