MOBILIZARE IN STINGA NISTRULUI

Experţii de la Chişinău avertizează asupra unei provocări periculoase

Mobilizarea decretată în stînga Nistrului reprezintă o provocare periculoasă, au avertizat în cadru unei emisiuni televizate mai mulţi experţi de la Chişinău după ce în regiunea transnistreană a început campania de înrolare a militarilor în rezervă şi de recrutare a tinerilor care nu şi-au satisfăcut serviciul militar în termen.

''Felul cum este organizată mobilizarea ne dă de gîndit că Tiraspolul vrea să-şi extindă armata şi mobilizează tineri cu studii superioare care au primit şi gradul de ofiţer. Nu este vorba de o pregătire de rutină, iar Chişinăul, prin serviciile sale speciale, trebuie să afle ce se întîmplă şi să ia atitudine'', a afirmat Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificare de Control (organism responsabil de securitatea în zona demilitarizată de pe Nistru).

Valeriu Cerba, prorector al Universităţii de Studii Europene din Moldova, consideră de asemenea că anunţarea mobilizării de către regimul separatist nu este întîmplătoare. ''Decretul lui Şevciuk (Evgheni Şeviciuk, liderul separatist, n.red.) se încadrează perfect într-o gamă de provocări menite să destabilizeze situaţia. Aceasta mă face să cred că nu este întîmplător. Preşedintele ucrainean (Petro) Poroşenko a declarat nu demult că Rusia concentrează forţe militare la frontiera cu Ucraina. Nu este exclus ca decizia lui Şevciuk să fi fost coordonată cu Moscova'', a declarat Valeriu Cerba.

Analistul media Cristian Tabără a apreciat că mobilizarea din Transnistria nu are 'o justificare sănătoasă'. ''Este o acţiune disperată a unui lider falimentar, care nu poate decît să isterizeze populaţia pentru a o sustrage de la problemele economice cu care se confruntă regiunea. Dar dacă în aceasta este implicată şi Moscova, atunci situaţia devine foarte periculoasă. Şevciuk se joacă cu focul foarte riscant. Este suficient să existe o provocare, este suficientă o împuşcătură şi situaţia va scăpa de sub control'', a opinat analistul.

Declaraţiile experţilor de la Chişinău intervin după ce presa locală a semnalat că în regiunea transnistreană a început campania de înrolare a militarilor în rezervă, un decret în acest sens fiind semnat de liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. Un alt document prevede recrutarea în rîndul forţele armate a tinerilor cu vîrste cuprinse între 18 şi 27 de ani, care nu şi-au satisfăcut serviciul militar în termen. Conform mass-mediei de la Chişinău, aşa-numita armată transnistreană ar avea un efectiv de pînă la 7.000 de militari, iar 80.000 de soldaţi ar fi în rezervă.

De notat că Evgheni Şevciuk se află în aceste zile în vizită la Moscova, după cum scrie agenţia transnistreană Novosti PMR. El s-a întîlnit luni cu preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului), Serghei Narîşkin, cei doi discutînd probleme de ''cooperare bilaterală''. În cadrul întîlnirii, ''preşedintele Transnistriei a mulţumit părţii ruse pentru sprijinul în menţinerea păcii pe Nistru, subliniind importanţa şi eficienţa operaţiunii de menţinere a păcii'', mai scrie Novosti PMR.

Sursa: Agerpres