Misiunea Fondului Monetar Internaţional şi-a anulat vizita la Chişinău

Tokhir Mirzoev, reprezentantul permanent al FMI în Moldova: Anul acesta, Republica Moldova nu va mai primi tranşe din împrumutul acordat de FMI

Misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu va mai veni la Chişinău, potrivit declaraţiei reprezentantului permanent al FMI în Moldova, Tokhir Mirzoev, făcută în timpul unei întîlniri cu presa, amînîndu-şi astfel vizita planificată după alegeri. Totodată, Mirzoev a mai spus că în anul acesta Republica Moldova nu va mai primi tranşe din împrumutul acordat de FMI.

La întrevederea cu presa, Tokhir Mirzoev a punctat: „Relansarea economică în Moldova are loc cu paşi mai rapizi decît presupuneam în Tomna anului 2009”; „ritmul de relansare economică este mai înalt decît cel prognozat, chiar dacă creşterea de 5,6% a PIB-ului în primul semestru al anului nu poate fi considerată relevantă, întrucît datele se prezintă în comparaţie cu perioada respectivă a anului trecut”; „calitatea creşterii economice pare să se îmbunătăţească. Dacă în primele trei luni creşterea se baza doar pe majorarea consumului ca urmare a transferurilor băneşti de peste hotare, în cel de-al doilea trimestru se atestă o sporire a valorii adăugate brute create de unele ramuri de producere a mărfurilor şi serviciilor”.

În continuare, reprezentantului permanent al FMI în Moldova a mai declarat:

„Prognoze oficiale nu am făcut deocamdată, dar cred că o creştere de peste 3 % a PIB-ului pe anul 2010 va fi posibilă, chiar dacă Moldova are de traversat printr-o campanie electorală.” În ceea ce priveşte rata inflaţiei, Tokhir Mirzoev crede că va fi mai mică decît cea prognozată în luna Mai şi va constitui 8- 8,5% anual.

Potrivit oficialului, în anul curent Republica Moldova nu va mai primi tranşe din împrumutul de la FMI. Misiunea de evaluare a FMI, care urma să sosească la Chişinău în Octombrie, cel mai probabil, va fi transferată pentru primul trimestru al anului viitor, adică după ce se vor încheia alegerile, după ce va fi formată o nouă componenţă parlamentară şi va fi votat un nou Guvern. Misiunea de evaluare va discuta cu noua echipă a Executivului şi, în funcţie de rezultatul acestor discuţii, va fi transferată următoarea tranşă din împrumutul acordat de FMI pentru realizarea programului convenit încă din Toamna anului 2009.

Cît ţine de majorarea pensiilor şi unor indemnizaţii sociale, Tokhir Mirzoev a spus că acestea şi alte majorări pot avea loc doar în limita unor rezerve pe interior, fără a afecta parametrii stabiliţi în Memorandumul negociat cu FMI. „Întrebarea este dacă are rost să se opereze aceste majorări în ajun de campanie electorală. Mult mai potrivite ar fi majorarea investiţiile făcute de stat pe baza acestor rezerve, eficientizarea reformei administraţiei publice centrale, îmbunătăţirea calităţii guvernării, precum am stabilit în programul nostru”, a menţionat oficialul FMI.

Legat de proiectul Legii bugetului pe noul an, oficialul FMI a declarat că parametrii acestuia urma să fie discutaţi cu Misiunea FMI, care urma să sosească la Chişinău în Octombrie. „În situaţia creată, cînd Parlamentul va fi dizolvat peste cîteva zile, este imposibil să se reuşească adoptarea bugetului pînă la finele anului. Doar dacă campania electorală va fi mai scurtă, cum se propune, discuţiile ar putea să aibă loc în anul acesta. Problema constă nu atît în reuşita adoptării bugetului pînă la sfîrşitul anului, cît în calitatea bugetului, ce fel de buget va fi adoptat şi cît va corespunde acesta realităţilor economice. Pentru anul viitor nu se prevăd împrumuturi în susţinerea directă a bugetului din partea FMI”, a mai spus Mirzoev.

Sursa: Moldpres

 

Virginia Filip 14.06.2015 - 22:23

Vestile date de reprezentantul FMI sunt extraordinare. Chiar daca unii au furat tot ce au putut din tarisoara asta, tot avem crestere economica. Speram ca mesajul reprezentantul F.M.I. sa nu fi fost ascultat si de indivizi ca Voronin sau Plahotniuc, ca s-ar pune serios pe furat.