MINISTERUL JUSTITIEI ISI EXTINDE IMPUTERNICIRILE SI FAVORIZEAZA ABUZURILE JUDECATORESTI

Asociaţia Falun Dafa cere anularea imediată a ordinului Ministerului Justiţiei nr.56 din 24 februarie 2015 care ne etichetează ca fiind extremişti şi ne lezează grav drepturile constituţionale

La 06 martie 2015 în Monitorul Oficial al R. Moldova a fost publicat ordinul Ministerului Justiţiei nr.56 din 24 februarie 2015 prin care se ordonă ”includerea în Registrul materialelor cu caracter extremist a materialelor pe care este imprimat simbolului ”falun” identic cu simbolul nazist ”swastica”, întru îndeplinirea deciziei Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) din 28 ianuarie 2015.

Sîntem profund îngrijoraţi, şocaţi şi nedumeriţi de emiterea ordinului în cauză care îl considerăm ilegal din următoarele considerente:

- Decizia CSJ din 28.01.2015 a menţinut în vigoare hotărîrea magistratului judecătoriei Buiucani D. Dulghieru care prevede întroducerea ”simbolului Falun identic cu simbolul ”swastica”” şi nu a ”simbolului nazist ”swastica”” sau a materialelor pe care acest simbol este imprimat. Nici un atare material nu a fost prezentat sau examinat de către instanţa de judecată;

- Ordinul Ministerului Justiţiei nr.56 din 24.02.2015 depăşeşte limitele legale dispuse prin hotărîre judecătorească şi întroduce în Registrul menţionat nu doar simbolul Falun dar multe alte materiale cum ar fi teoria şcolii Falun Dafa – cărţile Zhuan Falun şi Falun Gong pe care dicipolii Falun Dafa le studiază şi pentru care Maestrul şcolii d-l Li Hongzhi a fost înaintat de mai multe ori la decernarea Premiului Nobel pentru Pace..

Deşi în procesul examinării dosarelor în instanţele de judecată Ministerul Justiţiei a contestat hotărîrile judecătoreşti considerîndu-le ilegale, ordinul care l-a emis recent întru executarea aceloraşi hotărîri favorizează direct ilegalităţile judecătoreşti, şi în continuare ne încalcă grav dreptul la libera exprimare, libertatea gîndirii şi convingerii.

Cu siguranţă vom contesta ordinul MJ în instanţele de judecată dar în acelaşi timp solicităm, susţinerea şi implicarea urgentă a surselor mass media, a tuturor organizaţiilor de drepturile omului, a autorităţilor naţionale şi internaţionale, pentru a nu permite încălcarea gravă şi nejustificată a drepturilor discipolilor Falun Dafa din R.Moldova, situaţia cărora tot mai mult se apropie de situaţia aderenţilor Falun Gong persecutaţi în China comunistă!!!

Amintim: că deşi dispunem de o hotărîre judecătorească irevocabilă din anul 2010 prin care se constată că simbolul Falun nu are conotaţie extremistă, la 20.01.2014 la cererea socialistei El. Hrenova magistratul judecătoriei Buiucani, actualul preşedinte al instanţei D. Dulghieru ”în regim de urgenţă” a adoptat o altă hotărîre diametral opusă, obligînd MJ să întroducă simbolul antic Falun în Registrul materialelor cu caracter extremist. La 02.04.2014, completul de judecată V. Pruteanu, A. Minciună şi Iu. Cimpoi a respins apelurile depuse de Asociaţiile Falun Dafa şi Falun Gong şi de către MJ, menţinînd în vigoare hotărîrea judecătorului D. Dulghieru. La 28.01.2015 după cinci amînări nejustificate a şedinţelor de judecată, completul de judecată a CSJ în componenţa Nicolae Clima – preşedinte, membrii - Valeriu Doagă, Ala Cobăneanu, Sveatoslav Moldovan şi Nadejda Toma au respins recursurile A.O. Falun Dafa şi MJ, menţinînd în vigoare decizia Curţii de Apel din 02.04.2014.

Comunicat primit de la Tatiana CHIRIAC

(tel.contact 069543003)