MESAJUL SECRETARULUI GENERAL ONU BAN KI-MOON CU OCAZIA ZILEI INTERNAŢIONALE A PACIFICATORILOR ONU

Forţele de menţinere a păcii ale Naţiunilor Unite au o istorie lungă şi demnă, cu peste un milion de pacificatori care au servit în mai mult de 70 de operaţiuni pe patru continente de la înfiinţarea sa în 1948. Privind spre viitor, putem fi siguri că pe măsură ce apar noi provocări, forţele ONU de menţinere a păcii vor depune eforturi pentru a le depăşi.
Astăzi, mai mult de 116.000 angajaţi ONU din peste 120 de ţări servesc în 16 operaţiuni de menţinere a păcii. Cu un risc personal sporit, aceşti militari, poliţişti şi personal civil ajută la stabilizarea comunităţilor, protejarea civililor, promovarea normelor de drept şi a drepturilor omului. Anul trecut, 106 pacificatori şi-au pierdut viaţa la îndeplinirea datoriei sub drapelul ONU, astfel numărul total de vieţi pierdute în istoria forţelor de menţinere a păcii constituind peste 3.200. Noi plîngem trecerea în nefiinţă a fiecăruia dintre aceste persoane curajoase. Împărtăşim durerea cu prietenii şi familiile lor şi ne angajăm să asigurăm ca contribuţiile lor la cauza păcii să nu fie uitate niciodată.
Forţele ONU de menţinere a păcii se modernizează pentru a se asigura că pot face faţă provocărilor păcii şi securităţii de mîine. Aceasta implică implementarea noilor tehnologii, cum ar fi vehicule aeriene fără pilot, neînarmate, cizelarea practicilor pentru a asigura o protecţie mai sporită civililor şi creşterea reprezentării femeilor în rîndurile sale în timp ce se consolidează parteneriatele cu organizaţiile regionale. Organizaţia Naţiunilor Unite îşi îmbunătăţeşte logistica şi practicile administrative, consolidează infrastructura şi ia alte măsuri pentru a valorifica puterea personalului nostru. Scopul nostru este de a asigura că menţinerea păcii este o investiţie valoroasă, cost-eficientă, care aduce beneficii enorme şi mai presus de toate salvează vieţi.
Pe parcursul anului trecut, Consiliul de Securitate a stabilit două operaţiuni de menţinere a păcii - în Mali şi Republica Central Africană - subliniind din nou încrederea în forţele de menţinere a păcii ale ONU de a face faţă unor provocări dificile. Misiunea ONU în Republica Democratică Congo a ajutat Guvernul să învingă rebelii M23 care au prădat civili din estul ţării. În Sudanul de Sud, pentru prima dată în istoria de menţinere a păcii a ONU, pacificatorii noştri au deschis sistematic porţile din bazele lor pentru zeci de mii de civili, astfel salvîndu-le viaţa şi protejînd-ui fie de forţele guvernamentale sau de opoziţie. Într-un moment istoric, o femeie a fost numită pentru prima dată Comandantul forţelor de menţinere a păcii a ONU.
La începutul acestei luni, Consiliul de Securitate a instituit medalia "Căpitanul Mbaye Diagne", numit după un pacificator senegalez neînarmat care şi-a pierdut viaţa după salvarea a peste o mie de oameni în timpul genocidului din Rwanda din 1994. Această medalie va onora personalul ONU care demonstrează curaj excepţional. Să ne angajăm să urmăm exemplul altruist al Mbaye Diagne şi al altor eroi căzuţi, aşa cum lucrăm împreună pentru a ajuta căştile noastre albastre să fie o forţă pentru pace, schimbare şi pentru viitor.

29 mai 2014