MESAJUL PREŞEDINTEI MAIA SANDU DE ZIUA POLIŢIEI
Stimați ofițeri și angajați civili din serviciul polițienesc,
În numele cetățenilor, vă felicit cu ocazia Zilei Poliției și vă mulțumesc pentru efortul pe care îl depuneți în fiecare zi pentru ca oamenii din țara noastră să se simtă în siguranță acasă, în spațiul public, să-și simtă viața, drepturile și proprietatea protejate.
Trăim o perioadă foarte dificilă, cu războiul la hotar. Suferința poporului ucrainean ne este aproape. Fiecare dintre noi înțelege că pacea și stabilitatea sînt foarte fragile.
În toată această perioadă, Republica Moldova a acționat într-un mod care să protejeze țara de război. Am făcut totul pentru a ne asigura că cei care vor să aducă războiul, dezbinarea și provocările și în țara noastră, să nu reușească.
Poliția, susținută de alte instituții ale statului, are un rol cheie în asigurarea ordinii publice, securității și stabilității, mai ales acum, cînd sîntem atacați inclusiv cu mijloace hibride, pe fundalul multiplelor crize care provoacă nemulțumirea cetățenilor.
Sistemul polițienesc, prin poliția locală, poliția de patrulare, poliția de investigație și alte structuri specializate, are un rol major în gestionarea crizei de securitate prin care trecem.
Aveți responsabilitatea supremă de prevenire a provocărilor, de asigurare a ordinii publice și a siguranței fluxului de refugiați. O serie extinsă de alte activități complexe și operațiuni speciale garantează siguranța cetățenilor noștri.
Știu că ați muncit deosebit de mult în anul care trece. Știu că cetățenii țării noastre trebuie informați mai bine despre toate eforturile pe care le faceți și despre complexitatea lor în creștere, ca să aprecieze la justa valoare eficiența poliției naționale. Înțeleg și faptul că sporurile și creșterile de salariu oferite polițiștilor nu reprezintă încă o remunerare justă a muncii și sacrificiului dumneavoastră.
Mulți dintre voi ați venit în poliție motivați, înainte de toate, de patriotism, de dorința de a proteja comunitatea. Pe aceste valori se ține societatea noastră.
În anul 2022, lumea a devenit mai periculoasă, mai instabilă. În această lume nouă, în care bombardarea localităților cu populație civilă sau atacurile asupra infrastructurii vitale au devenit știri obișnuite, Moldova e o țară afectată grav. Și chiar dacă războiul s-ar încheia acum, consecințele lui negative se vor simți mult timp.
Din păcate, evaluările arată că războiul ar putea dura. Ce înseamnă asta pentru țara noastră? În primul rînd, înseamnă provocări majore pe dimensiunea de securitate. Cresc riscurile de activități criminale: trafic de arme, de persoane și de droguri, spălare de bani, crimă organizată, contrabandă și alte forme de crimă transfrontalieră. Crește presiunea pe economia țării, pe buget, pe instituțiile statului, nevoite să funcționeze în regim de criză continuă.
În aceste condiții, trebuie să creștem încrederea societății în poliție. Cetățenii trebuie să știe că pot conta pe polițiști, să fie convinși că oamenii legii le vor apăra viața, proprietatea și interesele, chiar și în cele mai grele circumstanțe. Această încredere este un element important de coeziune, pe care trebuie să-l cultivăm în Republica Moldova.
Anul 2023 nu va fi ușor. Vom avea un buget public național mai mic decît ne-am fi așteptat în mod normal. În pofida acestui lucru, la fel ca în cazul altor funcționari publici, angajații Poliției vor avea o creștere salarială. Vom continua să aplicăm la necesitate instrumentul de spor salarial în situațiile de criză.
Țara noastră are mulți prieteni, care vor continua să ne sprijine. Așa cum știți, România, Germania, Franța, Polonia, Statele Unite, alte state, care la fel trec prin crize și provocări, găsesc timp, bani și resurse să ne fie alături în această perioadă.
Acceptarea Republicii Moldova în calitate de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană este un semnal clar că sîntem de partea bună a lumii, de partea celor care rezolvă neînțelegerile prin tratative și discuții, nu cu bombe.
În acest proces de integrare, Moldova va avea multe oportunități pentru a atrage fonduri, pentru a moderniza infrastructura și serviciile publice, pentru a implementa reforme care să ne facă mai rezistenți, mai puternici, mai protejați. În acest sens, și pentru poliția națională se deschid multe oportunități de modernizare și de creștere a capacităților.
Vă îndemn să folosiți aceste oportunități și la nivel individual. Participați activ la proiecte, la instruiri. Folosiți oportunitățile de creștere profesională. Învățați limbi străine.
Este important ca ministerul să promoveze cariera în poliție. Trebuie să ridicăm prestigiul profesiei de polițist. Promovarea în funcție și grad nu trebuie să depindă de relația personală cu șeful și colegii, ci numai de evaluarea imparțială a performanței și de abilitățile demonstrate.
Dragi polițiști,
În aceste zile marcăm crearea poliției naționale, o instituție care de-a lungul timpului a gestionat crize de securitate extraordinare. Din primele zile de independență, cetățenii țării noastre au înțeles că poliția este stîlpul de bază pe care se ține pacea, legea și stabilitatea în țara noastră.
Vă felicit pentru că aveți puterea să mențineți statul de drept, să preveniți și să curmați încercările de a atenta la siguranța oamenilor, într-o societate democratică unde legea e în capul mesei. Azi celebrăm bărbații și femeile care au decis să devină protectori ai comunităților noastre. Munca voastră nu se va sfîrși niciodată, mereu vom avea provocări și încercări, dar am încredere în curajul, cunoștințele și determinarea dumneavoastră să protejați legea și drepturile omului și să nu lăsați răul să învingă.
Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți și vă urez sănătate și succes.
Sursa: presedinte.md