MERKEL: BERLINUL SI PARISUL APARA «PACEA EUROPEANA»

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri, la Berlin, înainte de vizita sa la Moscova, că iniţiativa franco-germană în vederea găsirii unei soluţii la criza ucraineană urmăreşte să apere «pacea europeană», relatează France Presse.

«Este vorba de o angajare în favoarea intereselor noastre, a intereselor franco-germane, precum şi a intereselor Europei (...) este vorba de pacea europeană», a declarat Angela Merkel, în cadrul unei conferinţe de presă ţinute la întoarcerea sa la Berlin după vizita efectuată joi la Kiev împreună cu preşedintele Franţei, Francois Hollande.

Angela Merkel, care urmează să se deplaseze vineri la Moscova tot împreună cu preşedintele Hollande, a subliniat, de asemenea, că soluţia diplomatică este în continuare singura opţiune pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei.

În acelaşi timp, la Paris, Francois Hollande a declarat că merge la Moscova pentru a «ajunge la un acord» în vederea rezolvării crizei în Ucraina.

«Oricine este conştient că primul pas trebuie să fie o încetare a focului, dar aceasta nu poate fi de ajuns şi trebuie să căutăm o soluţie globală», a punctat preşedintele francez înainte de se îmbarca în avionul care îl va duce în Rusia.

Cei doi lideri occidentali s-au deplasat joi, într-o vizită surpriză, la Kiev, unde au discutat timp de mai multe ore cu şeful statului ucrainean, Petro Poroşenko, într-o nouă încercare de dezamorsare a crizei din estul Ucrainei, unde situaţia se degradează la o zi la alta.

Sursa: Agerpres