MEREU ALĂTURI DE OAMENI NEVOIAŞI

Zilele trecute, Consiliul Raional Strășeni și Asociația obștească «Centrul de drept al avocaților» au încheiat un Acord de cooperare pentru a promova și contribui la respectarea dreptului refugiaților, beneficiarilor de protecție internațională, solicitanți ai statutului de apatrid și apatrizilor. Semnatarii acordului sînt președintele raionului Strășeni, Viorel Jardan, și directorul executiv al CDA Oleg Palii.

Centrul de Drept al Avocaților (CDA) este o asociație obștească, non-politică, fără scop lucrativ, înregistrată la 24 februarie 1997 la Ministerul Justiției al Republicii Moldova. Misiunea organizației este: Respectarea și promovarea drepturilor și libertăților fundamentale ale solicitanților de azil, refugiaților, persoanelor cu protecție umanitară, străinilor, apatrizilor, persoanelor care riscă să devină apatrizi, străini aflați în dificultate (inclusiv străinii deținuți în custodie publică).

CDA este membru asociat al Rețelei Europene privind Apatridia. CDA a colaborat cu aceasta pentru cercetarea și compilarea informațiilor comparative privind apatridia în Moldova și a contribuit la elaborarea Index-ului apatridiei în Moldova (Moldova|Statelessness Index). Statelessness Index este un instrument online comparativ, care evaluează legislația, politicile și practicile țărilor europene privind protecția persoanelor apatride, prevenirea și reducerea apatridiei în comparație cu normele și bunele practici internaționale.

Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) este prezentă în Republica Moldova începînd cu februarie 1997, iar din 1998 cooperează cu CDA, care este unicul partener juridic al UNHCR în Republica Moldova. Raionul Strășeni este reprezentat de avocatul Daniela Hedea, membru al Asociației Obștești «Centrul de Drept al avocaților».

Daniela Hedea: Începînd cu luna martie 2022, m-am implicat în proiect. Sarcina noastră este să asistăm juridic refugiații care s-au oprit pentru o perioadă nedeterminată pe teritoriul țării noastre. În mare parte, am lucrat și lucrăm în centrele unde sînt cazați. Sute și sute de întrebări și probleme ne-au parvenit. Totodată, în toate aceste luni, am ajutat refugiații pe diferite probleme chiar și non juridice.

Spre exemplu, trei refugiate cazate în Centrul de la Cojușna au copii mici cu vîrste cuprinse între 1,8 ani și 2,5 ani. Au dorit să se încadreze în cîmpul muncii, dar a apărut problema: ce fac cu copiii? Împreună cu Direcția Generală pentru protecția Copilului din cadrul Consiliului raional, am obținut aprobarea Companiei ”Pontem”, care hrănește copiii în instituțiile de învățămînt școlare și preșcolare, ca să acopere cheltuielile de hrană pentru acești copii. Am depus cerere la grădiniță, am strîns tot pachetul de documente și, într-un final, am făcut posibilă încadrarea în grădinița din sat a acestor copilași.

De asemenea, în cadrul satului Tătărești, avem o biserică creștină care găzduiește refugiați din Ucraina. Pentru că nu există un centru de plasament pentru refugiați acreditat, accesul la diferite ajutoare umanitare este mai anevoios. Am luat legătura cu diverse organizații de caritate, am anunțat că în această locație avem refugiați care au nevoie de ajutor și astfel toate persoanele au primit și primesc ajutoarele necesare.

Refugiații cazați în Centrul de la Greblești, unde în mare parte sînt persoane în vîrstă și cu diferite grade de dizabilități în multe cazuri, am ajutat la accesarea pentru asistență financiară prin somarea echipei mobile care vine în centru și înregistrează persoanele pentru a putea primi asistența financiară oferită dumnealor.

O doamnă s-a adresat la mine cu rugămintea de a fi ajutată în legătură cu fiica ei care se căsătorise în Ucraina și are un copil minor. Mai întîi, pînă la război, a decedat tatăl copilului, ulterior și fiica ei a decedat de cancer. Bunica s-a dus în Ucraina să-și ia nepoata. A venit în Republica Moldova, dar copilul nu avea nici o formă de protecție juridică. Am făcut apel la Direcția pentru protecția copilului din cadrul Consiliului raional Strășeni, cei competenți în a demara o procedură de instituire a unei forme de protecție asupra copilului rămas fără ocrotire părintească. La ora actuală, bunica deține toate actele în regulă, este un reprezentant legal al copilului și, respectiv, acest copil se află în afara oricărui pericol. Mai mult decît atît, acest copil primește îndemnizație pentru faptul că a rămas fără ambii părinți. Deci, pentru acest copil, statul nostru a întreprins toate măsurile legale ca acesta să fie în afara oricărui pericol.

O familie de surdo-muți, ai cărei membri trăiesc în concubinaj și au un copil minor la întreținere, dorește să înregistreze căsătorie pe teritoriul Republicii Moldova întrucît concubinul este cetățean moldovean. Am luat legătura cu asociația surdo-muților din Republica Moldova ca să ne ajute la interpretarea limbajul mimic pentru a putea obține de la Consulatul ucrainean actele necesare pentru a putea înregistra căsătoria. La momentul actual, încă ne confruntăm cu o serie de momente birocratice, fiind vorba despre acte pe care doar din Ucraina le putem obține, dar, într-un final, sperăm să reușim să strîngem întreg pachetul de documente pentru a ajuta această familie tînără și neajutorată.

 

În fotografie: Președintele raionului Strășeni Viorel Jardan și directorul CDA Oleg Palii.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:11
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
01.01.25 - 16:46
05.01.25 - 12:25
06.01.25 - 12:13
03.01.25 - 13:31