MAYBACH-UL CA MIJLOC DE COMUNICARE ÎNTRE SACII CU BANI

Scrisorile unui eretic

Autor: Valeriu RENIŢĂ

Bună ziua, scumpul nostru, Vladimir Nicolaievici, scump pentru că în cele ce urmează vom vorbi despre obiectele Dvs de lux, la care ţineţi cu tot sufletul.

Pe mine n-a avut darul să mă şocheze articolul sensaţional despre maşinile luxoase, ori în stil retro dosite în garajele Dvs din Chişinău, ori staţiunea balneară Baden-Baden, chiar dacă trag laolaltă în jur de 70 de milioane lei. Să-i dăm oligarhului ce-i a oligarhului. Mai ales că lista nu e nici pe departe închsă. Lipseşte, pare-se, un BMW, un X-6, un Porsche Cayenne gry, dacă-mi aduc bine aminte şi alte „fleacuri” din astea…. Am mai spus şi cu alte ocazii că mă lasă rece gloria financiară a Familiei. Curioasă mi se pare mai degrabă informaţia de acum o săptămînă din acelaşi ziar a lui nea Costică Tănase despre întîlnirea epocală dintre Renato Usatîi şi emineţa cenuşie a PCRM. Anume lîngă redacţia ziarului „Timpul” a urcat Mark Tkaciuk în Rolls-Roys-ul proaspătului politician. Cine se pricepe la metafore, înţelege ce a dorit să ne sugereze autorul respectivei publicaţii: anturajul ideologic a lui Voronin continuă să organizeze scurgeri de informaţie privind banii partidului.

Mi-a fost de fiecare dată extrem de dificil să-i convig pe tovarăşii noştri de idei că nu vom reuşi nicicînd o revoluţie (fi ea şi de catifea!) atîta timp cît partidul, iertaţi, am vrut să zic Voronin, are ce pierde. Pentru nimic în lume nu mi-ar fi venit în cap să fotografiez maşinile noi-nouţe ale fiului Dvs, Oleg, cu care apărea mereu la Preşedinţie ori Comitetul Central. Dar nu strica, după cum îmi dau acum seama, pentru că un comunist de rînd, mai ales, măgulit de PR-ul lui Mark, nu va crede niciodată, fără probe concludente, cît de ipocrit poate fi liderul PCRM! Omul comun nu va crede că unui comunist de frunte ca Dvs i-ar trebui mai mult decît o singură maşină mai ca lumea şi asta din simple considerente de securitate.

Odată descoperite limuzinele, ar fi indicat, tovarăşe preşedinte de partid, să strecurăm şi cîteva cuvinte despre istorica lor menire. Pentru că orice secretar raional şi-ar putea frămînta noaptea minţile cu întrebări existenţiale de felul: nu se poate, la ce i-ar trebui lui Voronin mai mult de trei, hai lasă, în scop protocolar, cinci automobile în folosinţă? Răspunsurile sunt la suprafaţă, le putem culege lesne din informaţiile despre viaţa multimilionarilor. Prima regulă a neoliberalismului spune că ierarhia socială e în funcţie de ierarhia proprietăţilor. După cum numărul penelor de pe capul unui aborigen, precum şi bogăţia lor coloristică este un indiciu al ierarhiei tribale, tot aşa valoarea obiectelor şi obiectivelor în propietate pune oamenii în ordine crescîndă pe podiumul capitalist. Nu-i aşa, dle Voronin, că cine are mai multe maşini, mai luxoase şi mai sofisticate, acela urcă mai sus, în vîrful piramidei sociale? Cine are oi mai multe, multe şi cornute şi cai învăţaţi, şi cîini dresaţi?..

Dacă la scară de partid principiul declarat este omul ca măsură a lucrurilor, atunci în Comitetul Executiv Politic, dimpotrivă, lucrurile sînt măsura omului. Ceea ce încercaţi Dvs să feriţi cu stîngăcie de ochii lumii, fiul Dvs risipitor le expune cu fală ca brand de Familie: ceasuri elveţiene, Mercedesuri blindate, Porche-uri, Maybach-uri, costume şi pantofi de la cele mai scumpe buticuri pariziene. În vorbe, Vladimir Nicolaeivici, eram pentru Dvs tovarăşi, prieteni şi fraţi, dar în fapt, nu eram decît slugile celui mai bogat om din partid, care a trecut cu brio legea selecţiei sociale.

Vă mulţmumesc, dle Voronin, mulţumim Familiei şi celor mai devotaţi dintre cei mai devotaţi pentru ceea ce primim zilnic noi, comuniştii de rînd, cu dărnicie de la Dvs în porţii egale: minciună, laşitate, necuviinţă şi cruzime. Poate acum, în al doisprezecelea ceas, vor înţelege şi colegii mei de la ziarul “Comunistul”, jurnalişti Dvs fideli şi cu vechime mare în muncă, de ce sunt nevoiţi să primească ani la rînd o remunerare de calic din banii nenumăraţi ai partidului.

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
03.09.24 - 01:47
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39