MASACRELE COMISE IN NIGERIA, "O CRIMA IMPOTRIVA UMANITATII"

Masacrele comise recent de gruparea islamistă Boko Haram în Nigeria sînt "o crimă împotriva umanităţii", a declarat secretarul de stat american John Kerry, aflat joi într-o vizită la Sofia.

"Masacrul recent este o crimă împotriva umanităţii. Este un masacru atroce asupra unor oameni nevinovaţi", a afirmat John Kerry în cursul unei conferinţe de presă, potrivit AFP.

Organizaţia Amnesty International, care militează pentru apărarea drepturilor omului, a semnalat că sute de persoane, poate chiar mai multe, ar fi fost ucise în ofensiva lansată la 3 ianuarie asupra localităţii Baga din nord-estul Nigeriei. Gruparea islamistă radicală, care controlează vaste teritorii în nordul Nigeriei, îşi continuă atacurile sîngeroase în această ţară, atacuri care au loc aproape zilnic.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, atrăgea atenţia miercuri asupra situaţiei din Nigeria, criticînd totodată faptul că toată atenţia s-a îndreptat către recentele atacuri din Franţa, în timp ce s-a vorbit foarte puţin despre crimele comise de această grupare în Africa.

"Manifestînd duminică la Paris (la Marşul Solidarităţii - n.red.), am considerat că este ipocrit şi contraproductiv să nu spunem şi să nu facem nimic referitor la ceea ce se întîmplă aparent departe, dar care de fapt este foarte aproape", a afirmat Federica Mogherini în timpul unei dezbateri defăşurate la Parlamentul European. "Nu putem rezolva o problemă fără să o rezolvăm şi pe cealaltă (...) Trebuie să fim coerenţi atît la Paris, cît şi în Nigeria", a ţinut să sublinieze Federica Mogherini.

Sursa: Agerpres