Marine Le Pen ar fi deschisa unei Frante care pleaca din Uniunea Europeana

Cu mai puțin de două săptămîni înainte de scrutinul crucial din Franța dintre Președintele Emmanuel Macron și rivala sa de extremă dreapta, Marine Le Pen, cea din urmă a dezvăluit că, în ipoteza în care va cîștiga Președinția, pe 24 Aprilie, nu va bloca un referendum în stil Brexit pentru ca Franța să se retragă din Uniunea Europeană – o decizie care ar remodela radical Europa, cu ramificații dramatice în întreaga lume, scrie ziare.com.

Acest lucru, în ochii unor analiști, ar putea schimba radical nu doar UE, ci și NATO. Franța este un membru cheie al ambelor instituții. Macron, în calitate de Președinte francez, este actualul membru rotativ al UE, reprezentînd țara cu cea mai mare forță militară a Europei – în timp de război.

Martin Quencez, director adjunct la Paris al German Marshall Fund al SUA, a declarat pentru TIME că platforma de campanie a lui Le Pen sugerează că va trece peste deciziile UE în care ea nu crede sau care contravin convingerilor ei, cum ar fi impunerea unor controale stricte la frontieră în jurul Franței și acordarea de preferințe cetățenilor francezi pe piețele muncii. Ambele încalcă principiile de bază ale UE. „Este greu de înțeles cum acest lucru nu ar duce la retragerea Franței din UE”, spune Quencez. „Există opţiuni în fiecare situație, pentru a nu implementa decizii ale blocului comunitar dacă este împotriva intereselor Franței”.

Le Pen le-a spus jurnaliştilor că este în favoarea unei „revoluţii prin referendum”, în care cetăţenii francezi ar putea organiza un vot popular pe multe probleme diferite. Aceasta ar fi o pauză dramatică din deceniile în care un puternic Președinte francez a stabilit direcții de politică cheie pentru apărare, economie, securitate și relații externe. Deoarece Președintele francez îl alege pe primul ministru al Franței, multe decizii politice emană de la Palatul Elysée, inclusiv statutul Franței în Europa și NATO.

Forța lui Le Pen pentru o Europă mai slabă este puternic în contradicție cu Macron, care și-a definit conducerea pe baza mai multor puteri date UE – inclusiv necesitatea unei forțe de apărare europene, pentru a reduce dependența de puterea militară a SUA. Macron a lansat un document de campanie care prezintă 10 motive pentru care alegătorii francezi să-l aleagă în locul lui Le Pen, inclusiv „pentru o Franță puternică într-o Europă independentă”.

Acest lucru a devenit din ce în ce mai urgent în campania electorală, deoarece Macron s-a declarat Președinte în timpul războiului, în discuții regulate cu Președintele rus Vladimir Putin. Dimpotrivă, campania lui Le Pen din 2017 a fost finanțată parțial printr-un împrumut de la o bancă rusă și, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, în Februarie, ea a retras un milion de pliante electorale în care se vedea cum că dă mîna cu Putin, la Moscova.

Marți, în timp ce o mică mulțime de protestatari și admiratori s-a adunat în fața micului hotel din orașul Vernon, unde Le Pen s-a întîlnit cu jurnaliști, doi rezidenți au desfășurat un banner scris de mînă, pe care scria „Marine Putin!”, un slogan preluat de unii din mulţime.

„Ucraina este foarte importantă pentru noi”, a spus Antoine Richard, 20 de ani, unul dintre cei doi care ţinea mesajul în văzul lumii. „Dacă Marine Le Pen ar fi cîștigat în 2017, cred că am fi participat la crimele lui Putin chiar acum”, a spus el.