MAMA SOLDATULUI MOLDOVEAN EXECUTAT DE RUȘI ÎN PĂDURE A PRIMIT ORDINUL STEAUA DE AUR

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a înmînat Ordinul Steaua de Aur mamei lui Alexandr Mațievschi, soldatul cu cetățenie moldovenească executat de ruși în pădure, pe frontul din Soledar. După apariția imaginilor șocante cu execuția, Alexandr Mațievschi, care a spus „Slava Ukraini” înainte de a fi împușcat, a devenit simbolul rezistenței ucrainene în fața invaziei ruse, iar președintele Zelenski l-a decorat post-mortem cu titlul de Erou al Ucrainei.

Volodimir Zelenski i-a înmînat marți Ordinul Steaua de Aur mamei lui Alexandr Mațievschi, decorat post-mortem Erou al Ucrainei, se arată într-un comunicat al președinției ucrainene. Alexandr Mațievschi s-a înrolat voluntar în Armata Ucrainei după invazia Rusiei, iar din martie 2022 a participat la lupte în Nijin (orașul său din regiune Cernihiv) și în Bahmut, mai precizează sursa citată.

În noiembrie anul trecut, unitatea din care făcea parte Mațievschi a fost atacată lîngă Soledar, după care soldatul, împreună cu camarazii săi, au fost dați dispăruți.

Trupul său a fost recuperat într-un schimb cu partea rusă și a fost îngropat, după identificare, mai precizează președinția ucraineană, care subliniază că imaginile cu execuția lui dovedesc că Alexandr Mațievschi „a arătat curaj, îndrăzneală și loialitate față de țara lui chiar și în captivitate”.

 

S-a născut la Chișinău

După ce soldatul ucrainean care a spus „Slava Ukraini” înainte de a fi executat în pădure a fost identificat de serviciile de informați ucrainene, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a comunicat că Alexandr Mațievschi avea și cetățenie moldovenească, el născîndu-se în 1980 la Chișinău, unde mama lui, Paraskovia Mihailivna, fusese detașată cu serviciul.

Imaginile cu excuția lui în pădure au făcut înconjurul lumii și au șocat prin duritatea lor, dar și prin calmul cu care Alexandr Mațievschi și-a înfruntat soarta: calm, cu țigara în gură, soldatul a spus „Glorie Ucrainei”, ultimele cuvinte înainte să fie secerat de o rafală de gloanțe.

Sursa: digi24.ro