Majoritatea membrilor APEC condamna razboiul din Ucraina

Liderii celor mai multe state din regiunea Asia-Pacific au condamnat războiul din Ucraina, în declaraţia finală a Summitului APEC de la Bangkok dată publicităţii Sîmbătă, ei adăugîndu-şi astfel vocile la presiunea internaţională asupra Rusiei, transmite AFP.

După o zi şi jumătate de discuţii, cele 21 de ţări membre ale Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC) au căzut de acord asupra unei declaraţii care critică conflictul şi perturbările economice mondiale declanşate de agresiunea militară rusă în Ucraina.

''Majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina şi au subliniat că acesta cauzează suferinţe umane imense şi sporeşte vulnerabilităţile existente în economia mondială'', arată declaraţia finală a Summitului APEC.

Documentul a fost aprobat de toate ţările membre ale APEC, inclusiv de Rusia şi China, aceasta din urmă abţinîndu-se să critice public Moscova pentru invadarea Ucrainei.
''Au existat alte puncte de vedere şi evaluări diferite ale situaţiei şi sancţiunilor'', precizează declaraţia finală, ce reia cuvînt cu cuvînt formularea din declaraţia de la finalul Summitului G20 desfăşurat anterior în această săptămînă în insula indoneziană Bali.
De asemenea, declaraţia Summitului APEC deplînge impactul conflictului ucrainean asupra creşterii economice, inflaţiei, canalelor de aprovizionare şi securităţii energetice şi alimentare. Participanţii s-au pronunţat în favoarea unui comerţ liber şi corect în regiunea Asia-Pacific.

Preşedinţia APEC pentru următoarele 12 luni a fost preluată Sîmbătă de Statele Unite, care au fost reprezentate la acest summit de vicepreşedinta Kamala Harris. Aceasta a anunţat că următorul summit APEC va avea loc la San Francisco (California), începînd cu data de 12 Noiembrie 2023.