MAIA SANDU, LA BUCURESTI

Klaus Iohannis, despre dosarul Transnistria: „România susține integritatea Republicii Moldova”

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este în vizită oficială la Bucureşti. Ea a fost primită marți dimineața de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni și urmează să aibă o întîlnire și cu premierul interimar Florin Cîțu. Vizita are loc în condițiile în care în 2021 se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale dintre cele două ţări.

Președintele Klaus Iohannis a spus, în declarația comună după întîlnirea cu Maia Sandu, că România rămîne „cel mai apropiat prieten” al Republicii Moldova.

„Am avut în acest an un dialog bilateral extrem de intens, pe toate palierele. Am efectuat o vizită la Chișinău pe 27 august şi am avut atunci discuții deosebit de fructuoase, în continuarea cooperării strînse cu doamna Președinte înainte și după preluarea mandatului. Cu un nou Guvern și un nou Parlament la Chișinău, eforturile noastre comune pentru reformă, consolidare democratică și rezultate în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova vor fi într-adevăr de substanță”, a spus președintele Klaus Iohannis.

„Cooperarea pe linie guvernamentală şi parlamentară a cunoscut un reviriment, iar membrii executivelor au avut deja numeroase întîlniri aplicate, în care au discutat prioritățile sectoriale. Cooperarea continuă în ritm intens și în momentul de față. Toate acestea arată că fructificăm oportunitățile de cooperare bilaterală aprofundată la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar, în vederea avansării agendei bilaterale și a parcursului integrării europene a Republicii Moldova”, a adăugat șeful statului.

„În plus, am dovedit că putem conlucra eficient, acordîndu-ne sprijin reciproc în situații dificile. Adresez mulțumiri doamnei Președinte, autorităților și medicilor din Republica Moldova pentru ajutorul valoros pe care ni l-au oferit recent, în momentele grele generate de pandemia de COVID-19.

Așa cum știți, echipe de medici și asistenți din Republica Moldova au venit în România pentru a lupta în prima linie alături de colegii lor din România. Efortul și dedicarea personalului medical din Republica Moldova au ajutat la salvarea de vieți. Nu vom uita acest gest”, a adăugat Iohannis.

„Am subliniat din nou că Republica Moldova se bucură de un sprijin covîrșitor, durabil și transpartinic la București. Sîntem cu toții dedicați consolidării Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și avansării proceselor de reformă.

România și Republica Moldova sînt unite printr-o legătură extrem de trainică - comunitatea de limbă, cultură și istorie. Dorim ca Republica Moldova să se dezvolte pe model european, în beneficiul cetățenilor săi”, a spus Iohannis.

„De asemenea, România va rămîne în continuare cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova. Am onorat mereu angajamentele asumate în beneficiul direct al cetățenilor și am depus eforturi consistente pentru ca Republica Moldova să rămînă o prioritate pe agenda Uniunii Europene, precum și în relație cu alți parteneri importanți, precum Statele Unite ale Americii”, a subliniat el.

„Avem o agendă deosebit de bogată pentru perioada următoare. Am discutat azi cu doamna Președinte despre toate domeniile în care avem proiecte comune, de impact, în special în ceea ce privește interconectarea energetică și consolidarea securității energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării acordării de asistență nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou Acord dedicat, dezvoltarea comunicațiilor și a cooperării în domeniul educației”, a spus Iohannis.

„De asemenea, am discutat pe larg pe tema agendei europene a Republicii Moldova, inclusiv în perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic din decembrie. Dorim ca acesta să aibă ca rezultat un angajament solid față de partenerii estici cei mai ambițioși și avansați în implementarea reformelor, cum este Republica Moldova. Totodată, pe agenda convorbirilor de astăzi s-a aflat și problematica de securitate regională. Sîntem preocupați de climatul de securitate de la Marea Neagră.

În ceea ce privește dosarul transnistrean, am reiterat poziția noastră cunoscută: România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european.”, a continuat președintele.

„Aşadar, avem în faţa noastră o agendă densă, plină de provocări, dar şi de oportunități. România a demonstrat că rămîne permanent aproape de Republica Moldova şi sînt convins că împreună, prin eforturile noastre conjugate, vom avansa agenda europeană şi reformele”, a adăugat el.

„Vizita reprezintă un foarte bun prilej de reconfirmare a relaţiei speciale, privilegiate, de Parteneriat strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, bazată pe comunitatea de limbă, cultură şi istorie, oferind totodată ocazia de a evalua stadiul implementării deciziilor convenite cu prilejul întrevederilor anterioare la nivel de şef de stat - de la Chişinău, din 29 decembrie 2020 şi din 27 august 2021, precum şi de la Bucureşti, din 20 aprilie 2021”, arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Maia Sandu a fost primită la Palatul Cotroceni de preşedintele Iohannis şi va avea o întrevedere cu premierul interimar Florin Cîţu, la Palatul Victoria.

Consultările politice ale celor doi preşedinţi „vor consolida cooperarea bilaterală excelentă şi substanţială la nivel politic, economic şi sectorial şi vor stimula avansarea proiectelor comune de interes strategic în domeniile energie, transporturi, sănătate, educaţie sau societate informaţională”, a precizat Administraţia Prezidenţială, citată de Agerpres. De asemenea, se va pune accentul pe proiectele care conectează Chişinăul cu spaţiul Uniunii Europene, prin intermediul României, pentru a aduce beneficii reale şi concrete tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

Discuţiile se vor concentra pe măsurile de susţinere aprofundată de către România a proceselor de modernizare şi de implementare a reformelor democratice promovate de preşedintele şi Guvernul de la Chişinău, precum şi a eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova.

În contextul vizitei, va fi semnat şi Acordul între Guvernele României şi Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice. Din partea României va semna ministrul interimar la Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, iar din partea Republicii Moldova, ministrul Educaţiei, Anatolie Topală. La ceremonia semnării acestui document va fi prezent şi premierul interimar Florin Cîţu.

Sursa: digi24.ro