MAIA SANDU IN FATA DEPUTATILOR: ORDINEA TREBUIE INCEPUTA DIN PARLAMENT

Președinta țării, Maia Sandu, susține că se bucură să revină, la șapte luni de la învestirea sa, într-un Parlament nou și legitim, care va avea o majoritate onestă și reformistă și care ia locul unui legislativ ce a scos la iveală tot ce a fost mai corupt și mai imoral în politica moldovenească. Șefa statului a mai spus că acum, la aproape 30 de ani de la declararea Independenței țării, după atîtea eșecuri, este timpul să fie construit un stat pentru oameni, nu pentru găști care și-au subordonat statul propriilor interese. Potrivit președintelui țării, în următoarele zile va fi votat Guvernul, iar împreună cu Parlamentul, acesta trebuie să găsească soluții urgente pentru o mulțime de probleme provocate de iresponsabilitatea și corupția guvernărilor precedente. Declarațiile au fost făcute în plenul Parlamentului la ședința de constituire, din data de 26 iulie.

„Îi felicit pe cetățenii Republicii Moldova pentru votul lor, pentru că au continuat să creadă în democrație și în puterea fiecărui vot de a schimba lucrurile în țară, în pofida dezamăgirilor trăite timp de trei decenii, dezamăgiri provocate de minciuni, alegeri furate, corupție și proastă guvernare. Îi felicit pe cetățeni că au avut înțelepciunea să creadă în existența oamenilor onești, în pofida manipulării și corupției omniprezente. Ei au crezut și au votat. Acum e datoria noastră să muncim pentru a le realiza așteptările”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a menționat că cetățenii trebuie să țină legătura cu deputații lor și să le ceară socoteală, iar noul legislativ dă încrederea că acest lucru se poate întîmpla. Potrivit ei, ordinea începe din Parlament și de aici începe schimbarea pe care o așteaptă oamenii.

Șefa statului susține că legile adoptate de Parlament trebuie să fie bune pentru oamenii cinstiți. „Parlamentul, în primul rînd, trebuie să respecte legile și să nu le permită hoților să fure cu legea în mînă. Activitatea Parlamentului trebuie să fie transparentă și deschisă la dialogul cu societatea. Vrem să vedem un Parlament în care se respectă procedurile, în care se renunță la practicile rușinoase ale conducerilor ultimelor două parlamente, cînd agenda se făcea pe ascuns, iar legile se adoptau cu încălcarea procedurilor”, a mai spus Maia Sandu.

Potrivit șefei statului, în față sînt provocări majore, întrucît țara a fost lovită de curînd de pandemie și de o criză economică, iar de decenii se confruntă cu sărăcie și migrație. Tinerii pleacă, oamenii în vîrstă o duc foarte greu. „Ca să rezolvăm aceste probleme, trebuie să facem eforturi enorme cu toții și să punem lucrurile în ordine, gestionînd mai bine resursele pe care le avem și generînd resurse noi prin investiții și creînd locuri de muncă. Situația este complicată, dar dacă vom acționa eficient împreună, putem schimba lucrurile spre bine”, este mesajul Maiei Sandu.

„Este timpul unei adevărate revoluții în felul în care este guvernată țara, cu cetățeanul pus cu adevărat în centrul efortului de guvernare și cu politicieni și instituții servind interesul public”, a adăugat președintele.

Șefa statului a mai spus că, odată cu constituirea Parlamentului, declară toleranță zero la orice nivel. Verificarea integrității trebuie să înceapă de la conducătorii instituțiilor. Și Parlamentului îi revine un rol important, pentru că trebuie să adopte legi clare pentru prevenirea și combaterea corupției.

După alegerile din 11 iulie, trei concurenți electorali au trecut pragul minim de reprezentare. Astfel, în noul Parlament au acces: Partidul Acțiune și Solidaritate – 63 de mandate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate și Partidul politic Șor – 6 mandate.

La prima ședință sînt prezenți 91 de deputați din cei 101 aleși.

Sursa: IPN