MAIA SANDU DUPA INTREVEDEREA CU DMITRII KOZAK: SINTEM GATA SA ABORDAM PE LARG AGENDA DE INTERES COMUN

„Am reiterat poziția noastră în vederea relansării unui dialog pragmatic și constructiv, care să fie în interesul cetățenilor Republicii Moldova”. Este declarația făcută de președintele Maia Sandu după întrevederea cu Dmitrii Kozak, șef-adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, aflat miercuri seara într-o scurtă vizită de lucru în Republica Moldova.

Potrivit președintei, în cadrul întîlnirii, părțile au discutat despre problema exporturilor produselor agricole moldovenești pe piața rusă și noul contract de livrare a gazelor naturale pentru țara noastră. A fost abordat și subiectul reglementării conflictului transnistrean. „Am reconfirmat poziția Republicii Moldova în ceea ce ține de relansarea procesului de reglementare exclusiv pe cale pașnică, folosind instrumente politice și diplomatice și cadrul de negocieri existent, cu respectarea suveranității și a integrității teritoriale a țării noastre în cadrul hotarelor ei internațional recunoscute”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Potrivit președintei, Republica Moldova și Federația Rusă sînt gata să abordeze pe larg agenda plină de subiecte de interes comun pentru statele și pentru cetățenii ambelor țări, inclusiv prin intensificarea contactelor bilaterale.

Totodată, la ieșirea de la întrevederea cu Maia Sandu, Dmitrii Kozak a declarat jurnaliștilor că „după ce s-a format guvernul și a apărut un element de stabilitate, ne-am înțeles că discutăm problemele de pe agenda bilaterală. Discuția a fost constructivă și binevoitoare. Ne-am înțeles să colaborăm și să înceapă dialogul chiar de mîine pe toate subiectele care creează îngrijorare cetățenilor Republicii Moldova și Federației Ruse”.

Oficialul rus a spus că partea rusă a fost rugată să coopereze în domenii ce țin de reglementarea conflictului transnistrean, casarea munițiilor termenul de valabilitate al cărora a expirat, comerțul, retragerea anumitor restricții asupra unor exportatori ruși pe piața moldovenească și, respectiv, despre acțiuni similare din partea Rusiei. S-a discutat și despre problema livrării gazelor, unde, crede el, e nevoie de dialog.

În altă ordine de idei, Dmitrii Kozak susține că, dacă la nivel interministerial se va reuși să se ajungă la un acord prealabil, atunci întîlnirea dintre Maia Sandu și Vladimir Putin va avea loc cu siguranță.

Sursa: IPN