MAIA SANDU: AUTORITATILE NU VOR PERMITE REEXPORTURI PRIN R. MOLDOVA

Șeful statului, Maia Sandu, a susținut astăzi o conferință de presă în care a anunțat că țara noastră nu va permite evitarea sancțiunilor împotriva Rusiei pe aspectul sistemului bancar și nici pe partea de reexporturi. Ea a anunțat că geniștii din Republica Moldova ar putea veni în ajutorul colegilor din Ucraina.

În cadrul conferinței, președintele Republicii Moldova a abordat mai multe subiecte de actualitate, printre care statutul de neutralitate a țării și modalitatea de rezolvare a diferendului transnistrean.

Ea a menționat că băncile din țara noastră respectă sancțiunile impuse Federației Ruse și autoritățile nu vor permite reexporturi prin Republica Moldova.

„Ceea ce ține de exporturi, ele și așa sînt aproape inexistente din cauza războiului. Cel mai important element este achiziția de gaze. Avem pentru moment un singur furnizor. Guvernul caută alternative, dar situația pe piața gazelor este dificilă. Nu sîntem singura țară care nu renunță. Țara noastră a semnat cea mai mare parte a declarațiilor de condamnare la nivel internațional a agresiunii rusești în Ucraina”, a spus Sandu.

Președintele a reiterat faptul că există riscuri de securitate, iar autoritățile de la Chișinău rămîn vigilente. „Mesajul meu pentru regimul de la Tiraspol este să nu comită acțiuni care ar duce la creșterea riscurilor”, a adăugat Sandu.

Sursa: Moldpres