MAI REAMINTEȘTE DESPRE IMPORTANȚA PROTECȚIEI DATELOR CU CARACTER PERSONAL

Recent a fost marcată Ziua Europeană a protecției datelor. MAI se aliniază la standardele europene de securitate și subliniază importanța protecției datelor cu caracter personal, astfel încît cetățenii să se simtă în siguranță și în spațiul online.

Odată cu apariția și dezvoltarea tehnologiilor informaționale, a crescut tot mai mult necesitatea de protecție a persoanelor fizice, în special prin protejarea datelor acestora, întrucît activitățile infracționale utilizează și afectează tot mai mult sistemele electronice de prelucrare a datelor.

Această zi este un prilej pentru a ridica încă o dată nivelul de conștientizare a publicului larg cu privire la regulile de utilizare a datelor cu caracter personal, care sînt protejate de Convenția Europeană a drepturilor omului, sub egida evidențierii importanței dreptului la viață privată.

Menționăm că, Ministerul Afacerilor Interne este una din instituțiile publice care prelucrează cel mai impunător volum de date cu caracter personal, iar protecția legală constituie o prioritate fundamentală. În acest sens, sînt întreprinse măsuri de securitate necesare, pentru a proteja datele cu caracter personal împotriva oricărei forme de prelucrare ilicită.

Astfel, MAI vine cu unele recomandări:

  • Nu divulgați datele personale (fie online sau offline);
  • Nu transmiteți documente ce conțin date personale prin intermediul platformelor electronice neguvernamentale;
  • Parolați dispozitivele electronice iar parola de acces nu o divulgați altor persoane;
  • Implicaţi-vă activ în viaţa copiilor, inclusiv prin informarea acestora despre riscurile la care pot fi supuşi în mediul online.

MAI îndeamnă ca în caz de abuz asupra datelor personale, să nu ezitați în a vă adresa organelor competente.

Sursa: mai.gov.md