MAI PUŢIN DE JUMĂTATE DIN COMPANIILE MOLDOVENEŞTI AUTORIZATE EXPORTĂ VINURI PE PIAŢA RUSĂ

Doar mai puţin de jumătate din întreprinderile moldoveneşti autorizate de serviciul sanitar rus să exporte băuturi alcoolice pe piaţa rusă efectuează livrări, potrivit unui comunicat al Rospotrebnadzor.

Un număr de 44 de companii din Republica Moldova, inclusiv două din regiunea transnistreană, au fost autorizate să exporte băuturi alcoolice în Federaţia Rusă.

Producătorii admişi pe cea mai mare piaţă de desfacere pentru vinurile moldoveneşti au exportat de la începutul anului pînă la 8 iulie peste trei mii de loturi de producţie alcoolică, în volum total de 19 milioane de litri. „Toată producţia livrată a corespuns normativelor de igienă”, a declarat Rospotrebnadzor.

Inspecţia sanitară rusă a constatat că potrivit protocolului Centrului naţional de verificare a calităţii producţiei alcoolice, au fost livrate 12 loturi de producţie alcoolică. Anterior Rospotrebnadzor se arăta nemulţumit de eficienţa Centrului respectiv, care a fost acreditat de partea rusă. Exporturile de băuturi alcoolice din Republica Moldova pe piaţa rusă au depăşit în anul trecut 36 de milioane de litri, potrivit datelor Rospotrebnadzor.