MAI MULTI DEMNITARI AU OFERIT INFORMATII IN PARLAMENT PRIVIND SITUATIA PE PIATA FINANCIAR-BANCARA
Mai mulţi demnitari au fost audiaţi în cadrul şedinţei de ieri a Parlamentului privind implementarea prevederilor hotărîrii adoptate de deputaţi în luna martie curent, în urma audierii raportului comisiei parlamentare de anchetă referitoare la situaţia pe piaţa financiar-bancară.
Viorel Chetraru, director al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a declarat că resursele financiare care ar fi fost sustrase de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank sînt în ţară şi pot fi recuperate. Potrivit lui Chetraru, din anul 2013 şi pînă în prezent au fost iniţiate 22 de cauze penale care au vizat creditele acordate de Banca de Economii. ”Procurorii nu au o concluzie formalizată privind valoarea prejudiciului, cine a furat şi cine se face responsabil de asta. În prezent nu există o asemenea concluzie pe masa procurorilor”, a afirmat directorul CNA.
Procurorul General Corneliu Gurin a comunicat că în perioada anilor 2010-2014, Procuratura şi CNA au remis în instanţa de judecată zece cauze penale pe fapte de dobîndire a creditelor prin înşelăciune. În aceeaşi perioadă au fost expediate în instanţă, potrivit lui Gurin, opt cauze penale care vizează ex-membri ai consiliului de creditare şi un ex-preşedinte al BEM pe faptul încălcării regulilor de creditare. ”În unele din aceste bănci se fura inclusiv cu sacul. Efectiv se intra în depozit, se scoteau pachete de bani şi se duceau acasă de către administratorii acestor filiale”, a accentuat Gurin.
Vadim Vrabie, vicedirector al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), a declarat că instituţia desfăşoară investigaţii în vederea elucidării circumstanţelor efectuării tranzacţiilor frauduloase la cele trei bănci. ”SIS a dispus investigarea aspectelor unei potenţiale implicări a factorilor externi şi a unor organizaţii în declanşarea unei crize de sistem, pericol despre care am informat autorităţile statului. SIS a anticipat riscurile de destabilizare a situaţiei pe piaţa financiară”, a comunicat Vrabie.
Viorica Cărare, preşedinte al Consiliului Concurenţei, a spus că instituţia pe care o conduce a iniţiat o investigaţie cu privire la o eventuală încălcare a Legii concurenţei de către actorii de pe piaţa financiară la stabilirea cursului valutar. În momentul în care Consiliul va avea rezultatele investigaţiilor, acestea vor fi prezentate deputaţilor.
Explicaţii privind situaţia financiar-bancară au oferit deputaţilor şi Premierul Chiril Gaburici şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei Dorin Drăguţanu.