MAE RUS L-A CONVOCAT PE AMBASADORUL R. MOLDOVA ŞI A INTERZIS MAI MULŢI OFICIALI ŞI JURNALIŞTI MOLDOVENI

Ministerul rus de Externe l-a convocat, miercuri, pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, căruia i-a transmis un protest faţă de „actele ostile” ale Chişinăului şi i s-a comunicat decizia autorităţilor de a interzice intrarea pe teritoriul Federaţiei Ruse mai multor oficiali şi jurnalişti din Republicii Moldova. În același timp, Moscova avertizează că ar considera „inacceptabilă” antrenarea militarilor ucraineni de către NATO pe teritoriul Republicii Moldova, relatează Reuters. 

Decizia interzicerii intrării în Rusia a mai multor cetăţeni ai Republicii Moldova a fost motivată ca fiind o „replică la acţiunile conducerii moldoveneşti”, fără a fi date alte detalii.

Igor Zaharov, secretarul de presă al Ministerului de Externe al Republicii Moldova, a declarat că printre oficialii cărora li s-a interzis intrarea la Moscova se numără un membru al personalului prezidenţial, oficiali guvernamentali şi jurnalişti. NewsMaker, care prezintă lista cu aceste 12 persoane, precizează că inclusiv redactorul său şef adjunct este vizat de interdicţie, alături de alţi şase jurnalişti de la instituţii de presă proeminente din Republica Moldova.

Un comunicat al MAE rus denunţă „caracterul sistematic” al acţiunilor moldoveneşti despre care susţine că sînt îndreptate împotriva cetăţenilor ruşi. Printre acestea se numără „persecuţia motivată politic” a jurnaliştilor ruşi şi de limbă rusă. „Conducerea Moldovei continuă să aibă manifestări agresive împotriva Rusiei”, se arată în declaraţia MAE rus.

„Ambasadorului i-a fost înmînată o notă de protest în legătură cu acţiunile ostile ale Chişinăului. S-a subliniat că în cazul continuării acestor acţiuni, partea rusă îşi rezervă dreptul de a lua măsuri de răspuns suplimentare. Printre aceste acţiuni ostile se numără fapte de persecuţie motivată politic împotriva mass-media ruseşti şi a celor de limbă rusă, care contravin angajamentelor internaţionale ale Chişinăului de a proteja libertatea de exprimare şi drepturile jurnaliştilor. Au devenit sistematice cazurile de discriminare a cetăţenilor ruşi care intră în Moldova, iar refuzurile nejustificate de a permite traversarea frontierei au devenit mai frecvente. Conducerea Republicii Moldova continuă să facă declaraţii agresive de natură anti-rusească”, se arată în comunicatul ministerului condus de Serghei Lavrov.

Pe de altă parte, Moscova a transmis că este „îngrijorată” de informaţiile apărute în presă despre „planurile Republicii Moldova de a asista la instruirea forţelor armate ucrainene pe teritoriul moldovean cu participarea instructorilor din ţările NATO”.

„A fost subliniat faptul că un astfel de sprijin, care ar duce la erodarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova şi la implicarea directă a acesteia în ostilităţi de partea regimului de la Kiev, este inacceptabil”, menţionează în final comunicatul MAE rus.

Este cea mai recentă evoluţie într-o serie de gesturi diplomatice ostile schimbate în ultimul timp între Moscova şi Chişinău într-un context tot mai accentuat de tensiuni.

De cînd a preluat puterea în 2020, preşedinta Maia Sandu a luat măsuri pentru a scutura ţara de moştenirea sovietică şi pentru a o orienta spre cadrul european. Ea a denunţat invazia Rusiei în Ucraina şi a acuzat Moscova că a încercat să intervină în alegerile locale din noiembrie anul trecut din Republica Moldova şi că a încercat să pună la cale o lovitură de stat pentru a o înlătura. Luna trecută, parlamentul moldovean a aprobat o nouă strategie de apărare care identifică Rusia şi corupţia ca fiind cele mai mari două ameninţări la adresa securităţii ţării. Tot luna trecută, UE a acceptat să deschidă negocieri cu Moldova şi Ucraina pentru aderarea lor la UE.

 

Reacția Chișinăului

În replică la deciziile Moscovei comunicate miercuri, Chişinăul a transmis că nu se lasă intimidat de gesturile ostile ale diplomaţiei ruse şi îşi va continua agenda proeuropeană.

„Decizia Federaţiei Ruse este una regretabilă, dar este important de remarcat că astfel de măsuri devin deja obişnuite în agenda autorităţilor ruse”, a arătat Igor Zaharov, purtător de cuvînt al MAE de la Chişinău. „În ciuda acestui fapt, Republica Moldova îşi menţine angajamentul ferm în contracararea ingerinţelor externe şi oricăror acţiuni destabilizatoare la adresa securităţii şi suveranităţii noastre”, a asigurat reprezentantul Ministerului de Externe al Republicii Moldova.

Şi în luna noiembrie a anului trecut Moscova a interzis accesul unui număr de cetăţeni moldoveni pe teritoriul său, în special ca răspuns la blocarea unor instituţii media pro-ruse pe care Chişinăul le acuzase de dezinformare şi manipulare înaintea alegerilor locale.

De asemenea, autorităţile moldoveneşti au împiedicat mai mulţi politicieni care reprezentau un partid interzis cu opinii pro-ruse să participe la alegerile locale din noiembrie anul trecut.

Miercuri, Chişinăul a prelungit interdicţia impusă anul trecut asupra a 12 canale de televiziune, afirmînd că aceste instituţii media s-au angajat în „manipulare, dezinformare şi promovarea unei agende străine”.

Luna trecută, autorităţile de la Moscova au interzis, de asemenea, importurile de fructe şi legume moldoveneşti, a măsură pe care a mai luat-o şi în trecut, cînd aceste exporturi erau esenţiale pentru una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Acum, însă, o bună parte din exporturile alimentare ale Republicii Moldova se îndreaptă către piaţa europeană.

Sursa: digi24.ro

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40