Lovitură strategică a Chinei în războiul din Ucraina

Statele Unite şi aliaţii săi occidentali se uită spre China pentru a ajuta la rezolvarea efectului catastrofal al ieşirii Rusiei dintr-un acord agricol crucial susţinut de ONU, referitor la exporturile de cereale ale Ucrainei, transmite CNBC, relatează News.ro.

China, unul dintre cei mai strategici aliaţi ai Moscovei şi a doua cea mai mare economie a lumii, a fost principalul destinatar incontestabil al produselor agricole ucrainene în cadrul acordului de referinţă cunoscut sub numele de Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră. După aproape un an de valabilitate, Rusia a renunţat la pact luna trecută, invocînd frustrarea că acordul a adus beneficii doar Ucrainei.

Acordul a uşurat blocada navală a Rusiei în Marea Neagră şi a instituit un coridor umanitar maritim care a permis trecerea a peste 1.000 de nave care transportau aproape 33 de milioane de tone metrice de grîu, orz, porumb şi făină de floarea soarelui din Ucraina.

Porturile chineze au primit 8 milioane de produse agricole ucrainene

De la începutul acordului din Iulie 2022, care a fost intermediat la aproape şase luni după declanşarea războiului Rusiei în Ucraina, porturile chineze au primit 8 milioane de tone de produse agricole ucrainene, cea mai mare cantitate, conform datelor furnizate de Naţiunile Unite. ”China este cel mai mare cumpărător de cereale ucrainene şi, prin urmare, odată cu denunţarea Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră, presiunile asupra Beijingului vor fi extreme în ceea ce priveşte inflaţia preţurilor alimentelor”, a declarat David Riedel, fondatorul Riedel Research Group, într-un comunicat. ”Este posibil să fi stocat puţin înainte de denunţarea acordului, dar acesta este un stoc de săptămîni, nu de luni. Aș fi foarte îngrijorat de inflația prețurilor alimentelor în China”, a spus el.

Precizările americane

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat Marţi reporterilor că Administraţia Biden va acorda prioritate crizei alimentare tot mai mari din lume, declanşată parţial de prăbuşirea Iniţiativei pentru cereale la Marea Neagră.

SUA vor avea ocazia să facă acest lucru la conducerea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, o Preşedinţie rotativă programată, de o lună.

”Ştim că securitatea alimentară este securitate naţională”, a spus Thomas-Greenfield, adăugînd că ”Rusia a lansat un atac la scară largă asupra coşului de pîine a lumii şi este hotărîtă să priveze lumea de cerealele Ucrainei”.