LOTERIA NATIONALA A LUI PLAHOTNIUC PE TIMP DE CORONAVIRUS

Cum sînt umiliți și pungășiți și cîștigătorii

Afacerea cu Loteria Națională a Moldovei este una asupra căreia nu am avut răgaz să mă opresc pînă cînd Ion Berlinski m-a întrebat dacă nu i-am observat deja mizeriile. Spre un miez de noapte, m-am uitat și eu la un ”spectacol” oferit de către Loteria Națională a Moldovei pe postul Prime TV. Aceasta se întîmpla, rețineți!, după o emisiune cu un public numeros, difuzată în ziua de 27.III.2020, în plină Stare de Urgență determinată de războiul cu coronavirusul.

Loterii există în toată lumea, numai că Loteria Națională a Moldovei, voit, induce în conștiința populației ideea că o Loterie Națională înseamnă un spectacol ieftin, în care sînt păcăliți și cei care cîștigă ceva, dar și grosul populației care cumpără la greu bilete, cu nădejdea unor visuri de milioane, îmbogățindu-i vîrtos pe cei care au conceput sistemul. Aici mă gîndesc la intermediarii lui Plahotniuc din țară. Peste tot, în lumea civilizată, loteriile au reguli foarte clare – oamenii cumpără bilete pe care își notează numerele dorite de ei cu speranța că vor fi cîștigătoare, iar mai apoi așteaptă tragerea la sorți ca să vadă dacă au cîștigat sau nu. Mai apoi, își ridică sumele cîștigate fără spectacol cu public adus într-o sală.

Loteria Națională a Moldovei însă, care se numește astfel în mod relativ fraudulos, a fost concepută de ”regimul Plahotniuc” într-o manieră prin care chiar și cîștigătorul, nu doar sutele de mii de moldoveni care cumpără bilete, pierde în favoarea celui care o administrează. Astfel, cei care au ”bilete cîștigătoare” nu-și iau premiul imediat, ci trebuie să treacă ”testul de ghicire” în niște probe de prost gust organizate într-un spectacol televizat cu public. Cel care a cîștigat mașina, de exemplu, fără să priceapă cît e de umilit, trece un test de ”ghicire”, între trei concurenți ca să-și cîștige mașina scoasă la bătaie. ”Bietul” cîștigător, dar și cei despre care voi scrie, nu înțelege cît este de umilit de marii profitori, iar asta pentru că se simte ”mîndru” că apare la televizor și este văzut de familie, vecini și prieteni.

Capcana pe care Loteria Națională a Moldovei o întinde tuturor moldovenilor, pe lîngă ”mîndria șansei de a apare la televizor”, constă și în aceea cînd, în mod aleatoriu, sînt aleși, din publicul spectator, în etape, 3-5 spectatori care au bilete posibil cîștigătoare. Cum, mama dracului, e posibil ca acești virtuali cîștigători să fie aleși electronic, aleatoriu, numai din rîndul spectatorilor aflați deja în studioul Prime Tv?

Bineînțeles că acești ”spectatori” sînt anunțați din timp să vină la Chișinău. Șmecheria manipulatoare mai constă și în asta: Cei care privesc de acasă la televizor și văd în sală circa 100-150, să zicem, de spectatori cu șanse de cîștig, nu își imaginează că numărul celor care cumpără bilete de loterie necîștigătoare este imens. Aici vorbim de milioane de bilete vîndute pentru că unii cumpără nu doar unul.

Las la o parte ”testul” prin care este desemnat un cîștigător din trei cumpărători de bilete ”aleși aleatoriu”, pentru că mașina oricum e programată să fie dată unuia, oprindu-mă la ”testul” prin care un cîștigător din cinci, ”aleși aleatoriu”, poate cîștiga cinci milioane de lei!

Nu intru în amănunte, iar dacă vreți, nu aveți decît să vă uitați la televizor ca să vedeți că am dreptate! Cei cinci ”aleși aleatoriu” trebuie, fiecare în parte, ”să-și ghicească norocul”, după care rămîne unul singur în joc – acela cu șansa de a cîștiga cinci milioane! Aici e și marea înșelătorie! Nimeni nu cîștigă cinci milioane, iar Loteria Națională a Moldoveicare aduce în spectacolul televizat numai virtualii cîștigători, aleși aleatoriu, și organizează circul acesta ȘTIE! De ce?

Pentru că acea persoană, care trebuia să afle din presă că a cîștigat cinci milioane, e fraierită și gîdilată la orgoliul de a fi văzută la televizor de familie și prieteni prin aceea că trebuie să ”ghicească” niște chestii prin care poate să-și suplimenteze cîștigul inițial – 50, 100 ori 250 de mii de lei –, ori să-l poată pierde în întregime. Cei doi ”moderatori” au grijă să manipuleze subconștientul dornic de cîștig al participantului de așa manieră încît acesta să pluseze la ruletă în speranța cîștigării celor cinci milioane.

N-am stat să mă uit în toată arhiva acestei emisiuni, dar din autoreclame am văzut că cel mai mare cîștig pare să fi fost de 500.000 de lei. Este un fleac în comparație cu cît cîștigă stăpînii acestui joc, un fleac în contextul în care includ și mașina, și primele premii. Mecanismul psihologic este bine pus la punct. Moldovenii cumpără bilete în draci sub influența acestei emisiuni. În subconștientul lor se naște pofta îmbogățirii, îndemnați, psihologic, fiind și de aceea că, în circul de premiere a jucătorilor ”aleși aleatoriu”, toți cei care nu cîștigă ”marele premiu” nu pleacă acasă cu mîinile goale, primind drept compensație cîte 10.000 de lei.

Notam mai sus că Loteria Națională a Moldovei se numește astfel în mod relativ fraudulos, iar asta deoarece Plahotniuc l-a inițiat după modelul emisiunii ”Roata norocului”, moderată de un român, Dan Negru, la același post de televiziune. Una trebuie să fie Loteria Națională a Moldovei, așa cum este în toată lumea civilizată și cinstită, altceva este un spectacol de divertisment cu premii cîștigate sub imperiul emoțiilor! Astfel de înșelătorii la nivel național sînt posibile și extrem de profitabile pentru organizatori numai în țările sărace. Disperați de sărăcie ori pofticioși după un cîștig fabulos care i-ar transforma în ”boieri”, în capitaliști veritabili, oamenii săraci renunță la orice ca să participe la astfel de ”loterii”.

Aici nu avem de-a face cu o adevărată Loterie Națională pentru că nici nu este așa ceva. Astfel de emisiuni televizate, cu public și cîștigători, sînt organizate peste tot în lumea democratică, inclusiv în România, FĂRĂ BILETE VÎNDUTE, IAR PREMIILE ÎN BANI SÎNT OFERITE DE CĂTRE PATRONII POSTURILOR DE TELEVIZIUNE! Astfel de emisiuni sînt concepute pentru divertisment și, mai ales, în scopul ATRAGERII DE AUDIENȚĂ, AUDIENȚĂ care, la rîndul ei, ATRAGE PUBLICITATE bine plătită! Ca să înțelegeți mai bine de ce Loteria Națională a Moldovei este o mare escrocherie națională!

Asta îmi amintește de celebrele jocuri piramidale din România anilor 90. Atunci, românii, proaspăt scăpați de dictatura comunistă, naivi, săraci și hămesiți au fost escrocați, la scară națională, așa cum sînt moldovenii acum de către Loteria Națională a Moldovei!

Acum voi puncta cîteva chestii, întrebări care nu cred că trebuie neglijate! În contextul Stării de Urgență, Loteria Națională a Moldovei va mai organiza, la Prime Tv, spectacole cu cîștigători într-un studio suprapopulat de ”cîștigători aleși aleatoriu”, care, să fim serioși, sînt probabil aduși din teritoriu ca la mitinguri antiguvernamentale?

Tot în condițiile Stării de Urgență, Loteria Națională a Moldovei va continua să-i escrocheze sentimental pe moldoveni, momindu-i cu cîștiguri ”fabuloase”, determînîndu-i astfel să iasă disperați din case ca să cumpere bilete la Loterie, să se îmbulzească efectiv pe la magazinele alimentare din cauză că alte centre de vînzare au fost închise?

Întreb asta deoarece, în aceste vremuri tulburi, oamenii pot fi lesne manipulați, momiți cu tot soiul de cîștiguri iluzorii, făcîndu-i capabili să renunțe și la ultimii lor bani în speranța că, dacă vor cumpăra un bilet sau mai multe la Loto, pot fi făcuți milionari de către Loteria Națională a Moldovei!

Mihai CONŢIU