Londra trimite in Ucraina lansatoare blindate de rachete

Marea Britanie va trimite în curînd lansatoare blindate de rachete în Ucraina, după ce Rusia a lansat ofensiva totală asupra regiunii Donbas, transmite Marţi dpa, citînd cotidianul The Sun, potrivit agerpres.

Conform publicaţiei, Ministerul Apărării a desfăşurat o demonstraţie pentru ucraineni cu lansatorul Stormer de rachete de mare viteză în urmă cu două săptămîni pe cîmpia Salisbury, iar vehiculele de 13 tone ar putea fi transportate cu avioane C-17 în Ucraina în cîteva zile.

Lansatorul Stormer este fabricat de BAE Systems, are nevoie de doar trei oameni pentru a fi manevrat şi foloseşte rachete Starstreak, cu care pot fi doborîte aparate ce zboară la altitudine joasă.

Preşedintele Volodimir Zelenski le cere puterilor occidentale să trimită mai multe arme Ucrainei pentru a riposta forţelor ruse. La 7 Aprilie, premierul britanic Boris Johnson a declarat că ”se uită, cu siguranţă, la ce asistenţă militară suplimentară putem oferi”, în contextul informaţiilor că Marea Britanie ar putea trimite vehicule blindate.

Între timp, cifrele Guvernului britanic arată că, pînă Luni, în jur de 16.400 de persoane au sosit în Regatul Unit în baza schemei de vize pentru Ucraina.

Conform cifrelor provizorii, 13.200 de persoane au intrat pe baza programului de reîntregire familială, iar 3.200 pe baza schemei de sponsorizare ”Case pentru Ucraina”.