Localitatea din Italia in care nu poate intra nici o masina

Situată în vîrful unui magnific podiș montan, la 1815 metri deasupra nivelului mării, Chamois este a doua localitate din Italia ca altitudine, dar este prima și singura fără mașini. În 1965, problema sustenabilității mediului nu era încă un concept popular. Cu toate acestea, Chamois nu a cedat impulsurilor progresului și a decis să construiască o telecabină care este și acum singurul mijloc de legătură cu restul lumii. Un lucru de care cei 100 de locuitori sunt mîndri, relatează BBC.

„Pentru noi, asta e o sursă de mîndrie. Pentru unii, izolarea reprezintă un obstacol. Pentru noi, în schimb, e o oportunitate. Aproape o necesitate. Și vrem ca lucrurile să rămînă așa”, spune Mario Pucci, primarul din Chamois.

„Suntem mîndri că oamenii au făcut această alegere: nu vrem șosea!”, adaugă el.

Chamois este singura localitate din Italia unde nu se poate ajunge cu mașina. A fost izolată încă de la înființarea ei, în secolul 18. Numărul maxim de locuitori a fost de 350, dar populația a scăzut pînă la 106 locuitori în prezent.

„M-am născut într-una din casele situate la cea mai mare înălțime, la 1950 de metri. Cînd era frig, dormeam în grajd. Pe atunci, legătura cu valea se făcea pe o cărare, pe jos sau pe măgari. Cînd eram mici, am învățat să mergem pe acea cărare abruptă, să sărim peste bolovani”, spune Attilio Ducly, localnic.

Cînd Italia a înregistrat o creștere economică uriașă, a investit în construcția de drumuri. Dar în 1955, oamenii din Chamois au făcut un referendum prin care au respins construirea unei șosele. În schimb, au decis construcția unei telecabine – care funcționează și acum.

Telefericul leagă Chamois de localitatea Buisson, aflată la 1.100 de metri altitudine. Călătoria durează doar cîteva minute.

„Cînd am făcut prima călătorie, ne-am simțit ca niște lorzi”, spune Attilio Ducly.